honvedelem.hu
AW119Kx helikopterek érkeznek Portugáliába

A Leonardo Helicopters a napokban hozta nyilvánosságra, hogy Portugália megvásárolja az általuk gyártott AW119Kx „Koala” többcélú, egyhajtóműves helikoptert.

aw119.jpgA portugál légierő öt darabot vásárol a Koalákból, az első helikopterek már ez év végére meg is érkeznek a Leonardo cég philadelphiai (Pennsylvania) üzeméből. A teljes mennyiség 2020-ra érkezik be, a tranzakció értéke 20 millió dollár. További két darab beszerzése még függőben van.

Igazi igásló szerepet szánnak az AW119Kx-eknek a portugálok: a pilóták oktatása, a betegszállítás, a tengeri kutatás-mentés és a tűzoltás mellett még csapatszállító feladatokra is használnák a helikoptereket. Az új forgószárnyasok a meglévő, nyolcgépes Aérospatiale SA316 Alouette III flottát váltják.

Az AW119Kx-t a konkurens modellek alapos kiértékelése után választották ki. A Leonardo cégcsoport sikeresen beelőzte az Airbus Helicopters-t, amely a H125-öt versenyeztette. Korábban a portugál védelmi minisztérium megvásárolta a Leonardo csoport AW101-es típusát a légierő számára, valamint a haditengerészetnek a Super Lynx-eket.

A portugál légierő rendszerben lévő egyhajtóműves helikoptereihez képest jóval gazdaságosabb az AW119Kx üzemeltetése, valamint a Super Lynx-re történő előképzéshez is kiválóan alkalmas.

Az AW119Kx modern avionikai berendezésekkel rendelkezik, utasterében 6 főt képes szállítani. A Leonardo cégcsoport eddig 320 darabra kapott megrendelést a világ 40 országából.Forrás: AW119Kx helikopterek érkeznek Portugáliába (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat