honvedelem.hu
Hősi sírokat ápolnak

Önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalt fiatalok, nyugállományú-klubok és civil szervezetek tagjai, valamint középiskolás diákok ezekben a napokban teszik rendbe - a közelgő halottak napjára tekintettel - Bács-Kiskun megye temetőinek hősi sírkertjeit, a világháborúkban elesett katonák nyughelyeit.

ximg_0757_kiskunhalas.jpgBács-Kiskun megyében három város nyolc középiskolája vesz részt a dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium kegyeleti diplomáciáért felelős miniszteri biztosa által koordinált, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szervezésében zajló hadisír-gondozási programban.

A megyeszékhelyen a Katona József Gimnázium, a Kecskeméti Szakképzési Centrum Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a kunszentmiklósi Virágh Gedeon Szakközépiskola, a bajai Jelky András Szakgimnázium, valamint a programhoz ebben a tanévben csatlakozott kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a kecskeméti Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium és a Református Gimnázium tanulói közül vállalták többen, hogy az érettségi feltételeként kötelezően előírt ötvenórás közösségi szolgálat keretében folyamatosan gondozzák a két világháborúban elesett katonák sírjait. Bács-Kiskunban a programot Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kecskeméti irodájának munkatársa koordinálja.

xyimg_0637.jpgA közelgő halottak napjára tekintettel azonban a megyében a diákok munkáját katonák és a társadalmi szervezetek tagjai is segítik. A 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj kiskunhalasi járási századának önkéntes területvédelmi tartalékosai – korábban valamennyien a Dékáni Árpád Szakgimnázium diákjai voltak – egykori tanáruk, Vezdán Csaba önkéntes területvédelmi tartalékos főhadnagy, századparancsnokhelyettes irányításával a helyi katolikus és református temetők hősi parcelláinak rendbetételét vállalták. Ugyancsak a kiskunhalasi temetőkben dolgoznak ezekben a napokban Végső István történész vezetésével a Pásztortűz egyesület önkéntesei és a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület tagjai – munkájukat Szegletes László nyugállományú törzszászlós, az egyesület elnöke koordinálja.

Kecskeméten a hadisír-gondozási programhoz az idei tanévben csatlakozott Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium diákjai a helyi református temető hősi sírkertjének gondozásával kezdték teljesíteni az érettségi feltételeként előírt ötvenórás közösségi szolgálatukat. Az ország legrégebbi, 1778-ban megnyitott, jelenleg is működő temetőjében Varga Nándor elnöklelkész és Zilahi Kálmán temetővezető köszöntötték a tanulókat, akiktől Körmöczi Bulcsú, a középiskola igazgatója azt kérte, hogy úgy gondozzák a háborúkban elesett hősök sírjait, mintha saját hozzátartozóik nyugodnának a hantok alatt.

xyimg_0655_ezt_tal_lt_k.jpgA diákok megkezdték annak az első világháborús sírnak és környékének a rendbetételét, amelyet tavaly fedeztek fel a bokrok alatt a temető megszépítésén dolgozók. A sírfelirat tanúsága szerint egy testvérpár nyugszik itt: a 23 éves korában hősi halált halt Szűcs Imre, és egy évvel fiatalabb, ugyancsak a háborúban elesett testvére, Szűcs Mihály. A temető dolgozói elmondták, hogy a közel 10 hektáros területen a jövőben is előkerülhetnek még katonasírok, mivel a régi temetőkönyvek elvesztek, az elfeledett hantokat pedig növényzet nőtte be.

* * *

Halottak napja és mindenszentek előtt Gáldonyi Sándor százados és Hegedűs Csaba zászlós, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodájának munkatársai a kecskeméti, a kiskunfélegyházi, a szabadszállási és a kalocsai temetőkben megkoszorúzták Takács István alezredes, Rácz Lajos alezredes, Palatinusz András százados, Barta Imre alezredes, Szoboszlai Sándor őrnagy és Szabó Imre százados, a Magyar Honvédség halottjainak sírjait.

xyyimg_0718.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Hősi sírokat ápolnak
Hősi sírokat ápolnak / 1 Hősi sírokat ápolnak / 2 Hősi sírokat ápolnak / 3 Hősi sírokat ápolnak / 4
Hősi sírokat ápolnak / 5 Hősi sírokat ápolnak / 6 Hősi sírokat ápolnak / 7 Hősi sírokat ápolnak / 8
Hősi sírokat ápolnak / 9 Hősi sírokat ápolnak / 10 Hősi sírokat ápolnak / 11 Hősi sírokat ápolnak / 12
Aktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat