honvedelem.hu
Újabb bombázó roncsa került a RepTárba

Második világháborús roncs került elő október 25-én a Dunából a folyó rekord alacsony vízállása miatt. A B-17-es roncsának megmentésénél ismét a Magyar Roncskutató Egyesület és az MH. 86. Szolnok Helikopter Bázis tagjai működtek közre. A művelet után a repülőgép maradványait a RepTárba szállították, ahol október 26-tól tekinthetik meg a látogatók.

01.jpgA második világháború idején a Honvéd Repülő Kísérleti Intézet (RKI) vizsgálta meg azokat a repülőgépeket, amelyeket a Magyarország elleni támadások során lőttek le. Az RKI elsődleges feladata a repülőgéptípusok beazonosítása volt. Abban az esetben, ha a roncsot katonai szempontból értékesnek ítélték, beszállították a legközelebbi repülőtérre. A roncsok segítségével lehetőség volt az ellenséges repülőgépek vizsgálatára, amit a honi légvédelem a későbbiekben hasznosítani tudott. Azokat a helyszínen maradó roncsokat, amelyekre az RKI nem tartott igényt, a honvédség vagy a csendőrök őrizték az elszállításig.

02.jpg

1944. szeptember 26-án az RKI levelet írt a Weiss Mandfréd Gyár igazgatójának, Szmink Viktornak, melyben tájékoztatta, hogy 49 darab olyan repülőroncs van az ország területén, melyet nyersanyag-hasznosításra átadnak a gyárnak. Ezen a listán szerepel egy B-17-es roncs is, ami Makádon zuhant le 1944. július 30-án.

A most megtalált repülőgép-darabok minden bizonnyal ebből a gépből származnak, mivel a Duna rendkívül alacsony vízállása miatt Kulcs és Makád között kerültek elő a mederből. A repülőgép pontos beazonosítása további kutatást igényel. Mészáros Róbert és Radnó György vették észre a vízből kiálló főfutót, majd értesítették Szilágyi Tibort és Magó Károly zászlóst, hogy segítsenek a roncs méltó helyen történő kiállításában, melynek helyszínéül a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumot választották.

03.jpg

Fotó: Halvax Károly és fortepan.huAktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat