honvedelem.hu
Másodszor szervezett külföldieknek biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyamot a Mobil Biológiai Laboratórium

A tavalyi első alkalom után ismét nagy érdeklődés övezte az MH Egészségügyi Központ Mobil Biológiai Laboratórium (MBL) által idén októberben szervezett nemzetközi „AEP-66 BIO” biológiai mintavételező és laboratóriumi elemző tanfolyamot. A két hetes képzés a tavalyihoz hasonlóan az MH Görgei Artúr Vegyivédelmi Információs Központ állományának, valamint a Terrorelhárítási Központ szakembereinek bevonásával került megrendezésre.

01.jpgAz immár második alkalommal megszervezett, NATO és PfP nemzetek ABV védelmi szakemberei számára meghirdetett tanfolyam célja átfogóan bemutatni egy műveleti területre kitelepült katonai erő elleni biológiai támadás pontos felderítésének és kezelésének folyamatát, valósághű szituációk megoldásával.

A tanfolyamon résztvevő lengyel, lett, belga, spanyol és dán katonák előadások és gyakorlati foglalkozások segítségével megismerhették a katonai biológiai mintavételi eljárásokat, a speciális egyéni védőeszközök és mintavevő felszerelés használatát, a kórokozók terepi laboratóriumi kimutatási módszereit.

02.jpg

A résztvevők konkrét mintavételezési és laboratóriumi feladatokat kaptak olyan szituációkat szimulálva, amelyek napjainkban bármikor előfordulhatnak. Az élő, fertőző kórokozókat tartalmazó minták feldolgozása és analízise a magyar laboratóriumban használt módszerekkel és reagensekkel zajlott, a Magyar Honvédség legmodernebb technikával felszerelt laboratórium konténereiben. A résztvevő szakemberek a gyakorlati foglalkozások során megosztották egymással saját szakmai tapasztalataikat és az általuk használt módszereket és eljárásokat, így a képzés alkalmat teremtett a fertőző mintákkal kapcsolatos minta átadási-, átvételi-, feldolgozási folyamatok és a laboratóriumi metodikák, műveletek egységesítésére, mely hatékony munkát eredményez egy esetleges közös nemzetközi feladat végrehajtás esetén.

03.jpg

A résztvevő nemzetek katonai szakértői kiemelték, hogy a biovédelem területén hasonlóan komplex képzéssel még nem találkoztak, mely egy adott laboratóriumi alegység riasztásától a minta eredmény és helyzetértékelés kiadásáig minden területet érint. A résztvevők hangsúlyozták mind a biológiai mintavételezés, mind a laboratóriumi folyamatok rendkívül magas szintű, szakavatott oktatását, bemutatását és végrehajtásának lebonyolítását. Emellett rámutattak, hogy hasonló laboratóriumi szemléletű „Bio Live Agent Training” nincs a NATO képzési palettáján, ahol a résztvevőknek módja nyílik élő, különösen fertőző kórokozókat tartalmazó mintákkal dolgozni olyan szituációkban, amelyek a valóságban is megtörténhetnek.

04.jpg

Fotó: Lőrincz András hadnagyKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria
Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 01.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 02.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 03.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 04.jpg
Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 05.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 06.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 07.jpg Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 08.jpg
Biológiai mintavevő és laboratóriumi tanfolyam - képgaléria / 09.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat