honvedelem.hu
Százéves a magyar ejtőernyőzés

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred ad otthont az ejtőernyős vándorkiállításnak.

b1.jpgA kiállítás ünnepélyes megnyitóját október 18-án tartották a debreceni Kossuth Laktanyában Szabovik Zoltán nyugállományú alezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége (MEBSZ) szolnoki tagszervezetének elnöke vezetésével. A rendezvényen részt vett Rumi Zoltán ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Felderítő Főnökség főnöke is. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárt Ölveti László alezredes képviselte.

b2.jpgA magyar ejtőernyőzés százéves évfordulóját az 1918-as gyakorló-, illetve életmentő ugrások végrehajtásától számítjuk. Az első világháborúban ezt a módszert elsősorban a repülőgép-pilóták és a ballon-megfigyelőszemélyzetek használták menekülésre abban az esetben, ha a légi járművet végzetes találat érte. Később egy konferencián a tábori segélyhely anyagának és személyzetének légi úton történő helyszínre juttatása is felmerült, amelyet a magyar mentőcsoport egyedüliként oldott meg a repülőgép leszállása nélkül.

b3.jpgA tárlatnak a debreceni helyőrség a harmadik állomása, és a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat keretében érkezett a Felderítő Ezredhez, ahol az ejtőernyőzésnek fontos szerepe van. A kiállítás november 5-ig tekinthető meg a Csapatmúzeum kiállítótermében.

b4.jpg Fotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat