honvedelem.hu
A mianmari légierő megkapta az első JF-17-eseket

Az aagth1.blogspot.com weboldal felvételeket közölt Mianmar légierejének új JF-17 Thunder vadászgépeiről, melyeket a közelmúltban vehettek át. A fotók a Pathein légibázisnál készültek a JF-17 Thunder-ről.

jf-17-myanmar.jpgNem hivatalos információk szerint a gépeket még 2015-ben rendelte a burmai légierő (ők a mianmari légierő megnevezést használják, ám a nemzetközi közösség demokratikus része nem ismeri el a katonai rezsim névváltoztatását és következetesen kitartanak a Burma név mellett - a szerk.). Állítólag 16 darabot rendeltek a Block.2-es szériából – ez annyiban tér el az alapváltozattól, hogy légi utántölthető és modernebb avionikai rendszerrel rendelkezik. A mianmariak további vásárlásokat is terveznek a típusból, illetve a gyártás (azaz inkább összeszerelés) is lehetséges a jövőben.

A mianmari megrendelésre készült JF-17 Thunder-ek gyári berepülése 2017 októberében kezdődött a gyártó, Chengdu Aerospace Corporation repülőterén. A most rendszerbe állított repülőgépekkel a már jócskán elavult F-7M Airguard és A-5C Fantan repülőgépeket fogják kiváltani – egyébként ezek is kínai gyártásúak voltak.

Mianmar az egyetlen külföldi ország eddig, amely vásárolt a kínai és pakisztáni közös fejlesztésű, negyedik generációs JF-17-esekből. Pillanatnyilag egyedül a pakisztáni légierő alkalmazza a típust, ők azonban több, mint 150 darabot tartanak szolgálatban.
jf-17-myanmar_2.jpg

 Forrás: A Mianmari Légierő megkapta az első JF-17-eseket (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat