honvedelem.hu
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt

Ez az emlékmű méltó ahhoz, hogy minden ma praktizáló orvost emlékeztessen: bennük van a betegek reménysége – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azon a kegyeleti koszorúzáson, amelyet november 5-én tartottak Budapesten, a Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál.

tun_2465.jpgAz Üllői úton található az az emlékmű, amelyet a háborúkban részt vevő, hősi halált halt katonaorvosok és -ápolók tiszteletére emeltek 1942-ben. A szobor eredetileg az első világháborús hősök emlékére készült, napjainkban azonban már az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, a két világháború, illetve az 1956-os forradalom egészségügyi területen szolgálatot teljesítő halottaira emlékeznek előtte.

tun_2687.jpgA Nemzeti Fórum Egyesület, a Honvédelmi Minisztérium és Budapest-Józsefváros Önkormányzata által közösen tartott megemlékezésen dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. A tárcavezető kiemelte, hogy az egykori harctereken szolgálatot ellátó katonaorvosok tevékenysége messze túlmutatott szakmájuk gyakorlásán. Mint mondta, ők voltak azok, akik nem csak segítő jobbot nyújtottak, de megnyugvást is adtak a súlyosan sebesült vagy haldokló katonáknak. „Ez az emlékmű méltó ahhoz, hogy minden ma praktizáló orvost emlékeztessen: bennük van a betegek reménysége, ők hoznak áldozatot azért, amiért elődeik is áldozatot hoztak a háborúban, a forradalomban, a szabadságharcban” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

tun_2554.jpgLezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, egyben a szobrot évekkel ezelőtt felújító Nemzeti Fórum Egyesület elnöke beszédében a szobrot magyar történelmi mementónak nevezte, amely egyaránt emlékeztet 1848/49, a világégések és az 1956-os forradalom áldozataira. „A gyász alkalmából mi azokra emlékezünk, akik orvosok, betegszállítók, mentősök, ápolók voltak szabadságharcban, forradalomban, háborúban, és tartották a reményt azokban, akik a hazáért harcoltak. Orvoskatona hőseink értünk is feláldozták az életüket. Jövőnkre is ügyelünk, ha rájuk emlékezünk” – zárta beszédét Lezsák Sándor.

Az eseményen, amelyen részt vett többek között Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere is, katonai tiszteletadás mellett helyezték el az emlékezés koszorúit a szobor talapzatán.

tun_2851.jpgFotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Koszorúzás a Magyar Orvos Hősi Halottak Emlékszobránál
Kapcsolódó galéria
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 1 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 2 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 3 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 4
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 5 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 6 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 7 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 8
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 9 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 10 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 11 Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 12
Főhajtás a magyar hősi halott orvosok emlékműve előtt / 13
Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat