honvedelem.hu
Külföldi előadók a tűzszerészeknél

A hazai és külföldi műveleti területen előforduló improvizált robbanószerkezetek felderítése, azonosítása és hatástalanítása terén új ismeretekkel bővült az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE) tűzszerész képessége.

t1.jpgA műveletek támogatásával és kiképzéssel foglalkozó DRAKON Group nevű angol cég különböző nemzetek tűzszerész szakembereit gyűjti egy helyre, hogy azután a világ bármely pontján – ahol erre igény mutatkozik – továbbképzéseket tartsanak. A modern konfliktusokban egyre inkább fegyverré váló improvizált robbanószerkezetek (IED) kezelésével kapcsolatban az oktatócsoport tagjai többéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, a kiképzések során a NATO, STANAG és Best Practise szabványok és eljárások betartásával dolgoznak.

t2.jpg„Nagyszerű öt napot töltöttünk el a Magyar Honvédség tűzszerészeivel. Úgy érzem, az IED Standard Workshop elérte célját: alávetettük a tűzszerész katonák elméleti és gyakorlati tudását a NATO- és különböző STANAG előírásoknak. Az eredmények hasznos visszajelzést adtak a részt vevő tűzszerészeknek, a parancsnoki állománynak és nekünk. Irányt mutatnak arra nézve, milyen módon érdemes továbbfejleszteni, napra készen tartani a katonák tudását. Hiszem, hogy minden tűzszerésznek jár a magas színvonalú képzés annak érdekében, hogy itthon és missziós területeken, világszínvonalon legyenek képesek feladataikat ellátni, s hogy megszerzett tudásukkal jó példát mutassanak a jövő tűzszerész generációi számára.  A készségek szinten tartása és az ismeretanyag bővítése elengedhetetlen napjainkban, amikor a műveleti területeken folyamatos harc zajlik az improvizált robbanószerkezetek ellen” – mondta Gelencsér Imre, a szervezet munkatársa, korábbi aktív tűzszerész katona. Az ötnapos tanfolyam vezetője összegzésként hozzátette: A résztvevők figyelemből és szorgalomból kiválóan teljesítettek, gyorsan és könnyen sajátítottak el új eljárásokat.

Judák István őrmester, a tanfolyam egyik résztvevője másodosztályú tűzszerész vizsgával rendelkezik, nyolc éve dolgozik tűzszerészként, külszolgálatot még nem teljesített. Azt mondja, ez a néhány nap egy teljesen más aspektusból világította meg a tűzszerész szakmát. „Rengeteg új információval lettem gazdagabb, ami az improvizált robbanótesteket illeti. Ráébresztett a felelősség súlyára. Ha nekivágok egy missziós felkészítésnek, az itt megtanult dolgok jó alapot jelenthetnek” - tette hozzá.

t3.jpg„A tűzszerészek elméletből, gyakorlatból és koncentrációból ötös skálán hatosra vizsgáztak- mondta Bukta Balázs százados, az MH 1. HTHE a Tűzszerész Műveleti Főnökség kiképzésért felelős főnökhelyettese, a csoport vezetője. „A képzésen felelevenítettük az IED területen megszerzett tudásunkat, egyben első kézből kaphattunk naprakész információkat, érdeklődésünket folyamatosan fenntartó, interaktív előadásokon és gyakorlati foglalkozásokon frissíthettük tudásunkat. Hosszú évekig voltunk jelen a különböző afganisztáni missziókban, most is több katonánk képviseli a tűzszerész képességet külszolgálaton, de vannak közöttünk olyan kiváló tűzszerészek, aki ezután tervezik missziós feladatok vállalását. Bármelyikőnkről is legyen szó, az ilyen képzések csak a hasznunkra válhatnak. Mindannyiunkról elmondhatom, hogy úgy vettünk részt ezen a tanfolyamon, ahogy hivatásunkat gyakoroljuk: szívvel, lélekkel.”

t4.jpgFotó: Gelencsér Imre és a szerzőAktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat