honvedelem.hu
Az elődök emléke előtt tisztelegnek az ÖVAT hallgatói

Az Összhaderőnemi Vezető Altiszti Tanfolyam (ÖVAT) októberben Veszprém városára koncentrálta figyelmét, több helyen megemlékeztek a katonaelődökről.

csapatkep.jpgA vezénylőzászlósok látogatást tettek a Magyar Honvédség Légi Vezetési és Irányítási Központjában is. A „Sziklába” történő beléptetés után a központ parancsnoka, Szűcs József ezredes bemutatta az alakulat feladatrendszerét. Ezt követően a hallgatók rövid sétát tettek azokon a szolgálati helyeken, ahol a létesítmény katonái a napi feladataikat (légtérfigyelés, vadászirányítás, kutató-mentés irányítás stb.) ellátják.

mh_lvik.jpgA „királynék városa” nemcsak jelenlegi katonai alakulatai miatt emelkedik ki a katonavárosok közül. A kirándulás alkalmával a vezető altisztek felkeresték a város nevezetes emlékhelyeit. Az ejtőernyős emlékmű talapzatán felsorakozva hőstettek, visszaemlékezések, háborús történetek felolvasásával emlékeztek meg vitéz Bertalan Árpádról, majd tiszteletük jeléül koszorút helyeztek el. A város egy másik pontján a Rab-Mária forrás maradványai mellett emlékeztek vissza az áldozatkész fiatal lány nem mindennapi történetére és a jutasi altisztek tiszteletteljes munkájára, amit a kegyhely fennmaradásáért tettek.

jutasi_koszoruzas.jpgSzintén a megyeszékhely ad otthont az altiszti kar bölcsőjének számító Magyar Királyi Jutasi Honvéd Altisztképző és Nevelőintézetnek. A jelenleg levéltárként működő intézményben felelevenített kiállítás és bemutató megtekintése, illetve meghallgatása után - halottak napja alkalmából - az osztály megkoszorúzta a számukra is fontos elődök tiszteletére emelt emléktáblát. Azokért a kiváló emberekért, akik a háború derekán még arra is képesek voltak, hogy saját terveik és két kezük munkája eredményeként templomot adományozzanak egy hívő közösség számára Balatonszőlősön.

balatonszollos.jpgFotó: ÖVAT-6Aktuális videók
2019. március 21. 12:10
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat