honvedelem.hu
Vitéz Török János ejtőernyős őrmesterre emlékeztek

Vitéz Török János ejtőernyős őrmesterről és bajtársairól emlékezett meg az Üllő Vezér Hagyományőrző Egyesület és a Történelmi Vitézi Rend Közép-Magyarország Keleti Törzsszék szervezésében, november 3-án. A rendezvény fővédnöke Sándor Tamás dandártábornok, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár parancsnoka volt.

v1.jpgTörök János őrmester Tiszafüred térségében, az 1. ejtőernyős zászlóalj tagjaként, a tiszai híd védelmében gránátszilánktól sebesült meg 1944. október 23-án, majd az egri 547. számú hadikórházba szállítása közben, mindössze 30 évesen halt hősi halált.

v2.jpgA róla szóló megemlékezés a római katolikus templomban kezdődött Üllőn, majd a római katolikus temetőben folytatódott, ahol Kissné Szabó Katalin polgármester, Sándor Tamás dandártábornok és a Magyar Ejtőernyős- Felderítő Katonai Hagyományőrző Baráti Kör képviseletében Kiss Dávid emlékezett meg az ejtőernyősökről.

v3.jpgA temetőbeli események után az ünnepség a városháza kiállítóhelyiségében folytatódott: az itt megnyitott kiállítás két hétig látogatható, és a katonai ejtőernyőzés történetét dolgozza fel. A tárlatot Szabovik Zoltán István nyugállományú alezredes, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezetének elnöke mutatta be.

v4.jpgFotó: v. Zentai István, Szabó TamásAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat