honvedelem.hu
A háború áldozatainak állítottak emlékművet

Világháborús emlékmű állításával tisztelgett a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) - tizenegy civil szervezettel, valamint a kerületi önkormányzattal közösen – a Nagy Háború befejezésének 100. évfordulója alkalmából az első és második világháborúk katonai és civil áldozatainak emléke előtt. Az emlékművet november 10-én, szombaton avatták fel a főváros XIII. kerületében, a Csángó utcai lakótelepen.

02.jpgAz emlékművet állító tizenkét civil szervezet régi adósságot törlesztett, hiszen az 1938-ban önállósodott kerületben nem volt olyan hely, ahol méltó módon lehetett volna megemlékezni a Nagy Háború áldozatairól. A szobrot Blaskó János szobrászművész alkotta meg.

07.jpgA rendezvény elején Papp János színművész elszavalta Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét, majd az emlékművet állító tizenkét szervezet nevében Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a BEOSZ elnöke szólt a kezdeményezés fontosságáról, külön megköszönve a kerület önkormányzatának az emlékmű elkészítéséhez nyújtott 40 millió forintos támogatását.  Dr. Tóth József, a kerület polgármestere pedig a háború pusztításáról és a béke fontosságáról beszélt.

09.jpgElhangzott: 100 évvel ezelőtt, 1918. november 11-én írták alá a fegyverszüneti egyezményt, amely a 11. hónap 11. napján 11 óra 11 perckor lépett életbe. Ekkor a nyugati fronton szembenálló hadseregek beszüntették a harcot. Ezt tekintik az első világháború végének.

10.jpgAz emlékművet Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, illetve dr. Tóth József leplezte le, majd Rácz István százados katolikus, illetve Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész szentelte, illetve áldotta meg. A rendezvényen dr. Szabó József nyugállományú alezredes, hadtörténész az áldozatokra emlékezve elevenítette fel a történelmi kort, majd a résztvevők megkoszorúzták az emlékművet.

A rendezvényen a díszőrséget az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár adta. Közreműködött a Magyar Honvédség Központi Zenekara.

12.jpgFotó: Kiséri Nagy Ferenc, Takács Ferenc, Erdős LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A háború áldozataira emlékeztek
A háború áldozataira emlékeztek / 01.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 02.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 03.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 04.jpg
A háború áldozataira emlékeztek / 05.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 06.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 07.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 08.jpg
A háború áldozataira emlékeztek / 09.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 10.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 11.jpg A háború áldozataira emlékeztek / 12.jpg
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat