honvedelem.hu
A haderő technikai téren is átlépett a 21. századba

„A kormány azt várja tőlünk, hogy erős, ütőképes, modern honvédséget hozzuk létre, amelyik meghatározó a térségben. Ehhez pedig nagyon nagy szükség van a kutatásra, a fejlesztésre és az innováció területén minden olyan dologra, amely ezt megalapozza” – hangsúlyozta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter Zalaegerszegen, november 12-én, hétfőn.

3.jpgAz „Autonóm on-és offroad járművek katonai alkalmazásának lehetőségei” című konferencián tartott megnyitójában a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a Magyar Honvédség komoly kihívás előtt áll. Hozzátette: rendkívüli fontosságú, hogy létrejöjjön az együttműködés a civil szférával a fejlesztések terén is.

5.jpg

„A hadiipar mindig is mozgatórugója volt a fejlesztéseknek, az új találmányok felfedezésének, kidolgozásának, és mozgatta a polgári tudományok fejlődését is. Ezen a téren van sajnos lemaradásunk, de a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program során ezt is kiküszöböljük” – mondta dr. Benkő Tibor. Hozzátette: a korszerű együttműködés során közösen tudunk fejlődni, és így sokkal eredményesebbek tudunk lenni. Kiemelte: korszerű, modern gondolkodású fiatalok szolgálnak a Magyar Honvédségben, és ezt a civil szférával együttműködve kell kamatoztatni, mégpedig az ország biztonságának érdekében.

6.jpg

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter köszöntőjében elmondta: a technológia területén manapság mindennaposak az olyan kulcsszavak, mint mesterséges intelligencia, robotizáció és önvezető járművek. Hozzáfűzte, hogy a Zalaegerszegen megvalósuló állami beruházás a hadiiparnak is komoly lehetőségeket kínál.

1.jpg

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából, az MH Logisztikai Központ szervezte konferencián a meghívott katonai vezetői állomány képet kaphatott a szakterületen jelenleg is zajló fejlesztésekről, valamint egy bemutató keretében megtekinthette az Autóipari Próbapálya Zala Kft. tesztpályáját is.

7.jpg

Fotó: a szerző felvételei
Borítófotó: MTI/Varga GyörgyKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
A haderő technikai téren is átlépett a 21. századba
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat