honvedelem.hu
Meteorral repült a Gripen E

Októberben a Saab Gripen E típusú vadászgépe első alkalommal hajtott végre sikeres tesztrepülést „Beyond Visual Range Air-to-Air Missile” (BVRAAM) Meteorral.

A repülés két Meteor rakétát tartalmazott, és a 39-8 jelű Gripen E-t a Saab svédországi, linköpingi repülőteréről működtették.

„A repülőgép külső eszközökkel felszerelten továbbra is olyan jól és könnyedén teljesít, ahogyan azt az eddigi tesztrepülési folyamat során láttuk. Alig várom, hogy szemtanúja lehessek a repülési teszt program további lépéseinek, amely egyre közelebb visz minket a fegyverintegrálás befejezéséhez. A Meteor a levegő-levegő IRIS-T rakétával együtt kiemelkedően domináns légi szerep betöltésére teszi alkalmassá a Gripen E-t” - mondta Robin Nordlander, a Saab Gripen kísérleti tesztpilótája.

gripen_e_meteor.jpgA mostani Meteor-teszt a Gripen E fegyver integrációs programjának része és fontos mérföldkő a svéd megrendelővel kötött megállapodásban. A következő lépés, hogy folytassák a repülést különböző konfigurációkban és fokozatosan bővítsék a repülési lehetőségeket.

A Meteor egy aktív radar által vezérelt BVRAAM, amely jobb a többi rakétánál, autonóm módon képes légi célpontok befogására nappal és éjjel, minden időjárási körülmény közepette és kemény elektronikus hadviselési környezetben egyaránt. A Meteor rakéta tolósugaras meghajtó rendszere lehetővé teszi a hatékony gyorsulást, valamint energiát generál a gyors, mozgó célpontok nagy hatósugárban történő elérésére. 2016-ban a svéd légierő Gripen C/D vadászgépei hajtottak végre elsőként bevetést Meteor rakétával.

A Meteor program összefogja az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Spanyolországot és Svédországot, hogy egész Európa hozzáférhessen a technológiához és a szakértelemhez. Az MBDA UK a program fővállalkozója.  Forrás: Gripen E Flies with Meteor (saabgroup.com)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat