honvedelem.hu
170 éves a Magyar Honvédség
Irán megkezdte Kowsar vadászgépeinek sorozatgyártását

A közelmúltban a hadügyminiszter és vezérkari főnök jelenlétében kezdte meg a „Kowsar” vadászrepülőgépek sorozatgyártását Irán.

iran1.jpgAz irániak harci repülőgépe negyedik generációs adatátviteli rendszerrel és HUD-dal (Head Up Display) rendelkezik, valamint a fedélzeti radarja alkalmas légi és földi célok elleni tevékenységre. Azért azt meg kell jegyezni, hogy az új iráni csodafegyver az amerikai – már jócskán elavultnak számító – F-5-ös vadászgép ráncfelvarrott változata, alapvetőn csak az avionikai rendszert modernizálták rajta. A mostani gyári bemutató is inkább csak a nyilvánosságnak szóló erőfitogtatás, a gyártósoron az összes eddigi repülőgép-fődarabot kiállították, ezzel is a tömeggyártás beindítását imitálva.

A valóságban az iráni repülőgépgyártás krónikus pénzhiánnyal küzd, nem áll rendelkezésre megfelelő hajtómű sem, illetve ezer más sebtől is vérzik az egész projekt. Iránnak még sincs más választása, hiszen a nemzetközi szankciók nem teszik lehetővé fegyverek vásárlását (és erre az USA fokozottan figyel), így kénytelen a saját erejére támaszkodni. Egy kiút látszik ebből a helyzetből: amennyiben sikerül a J85-ös hajtómű lemásolása és szériában történő gyártása, újra „szárnyakat” kaphat az iráni légierő.

 Forrás: Képgaléria - Irán megkezdte Kowsar vadászgépeinek sorozatgyártását (www.jetfly.hu)
Galériák
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 11. 18:28
Aktuális videók
2018. december 12. 19:40
Új fegyverek a magyar katonáknak
2018. december 12. 11:47
Államtitkári látogatás Koszovóban
2018. december 12. 11:51
Közös Akarat 2018
2018. december 11. 10:46
Katonák a Mikulás szolgálatában
2018. december 10. 16:31
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat