honvedelem.hu
Ismét repülhetnek a lengyel MiG-29-esek

A lengyel légierőnél július 6-án veszteséglistára került egy MiG-29-es vadászgép, pilótája életét vesztette. A felszállási tilalommal sújtott típus most ismét a levegőbe emelkedett.

mig-29.jpgNégy hónapot kellett várni arra a katasztrófa után, hogy újra repülhessen egy lengyel Fulcrum: november 5-én a 28-as oldalszámú MiG-29UBM emelkedett a levegőbe egy gyakorlórepülésre Minsk Mazowiecki légibázisról, figyelembe véve és alkalmazva a vizsgálóbizottság (Komisja Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państwowego – Commission For Aircraft Accidents Investigation in State Aviation) által tett javaslatokat.

A bizottság egyébként két esetet vizsgált: a 2017 decemberében lezuhant MiG-29-es balesetét és a már említett nyári katasztrófát, melynek során Krzysztof Sobański posztumusz százados életét vesztette, a vizsgálatok eredményeit ugyanakkor nem hozták nyilvánosságra. Kiszivárgott, meg nem erősített információk szerint probléma volt a katapultüléssel, továbbá a repülőgép üzemanyag-rendszerével is.

A repüléstilalom miatt a nagyobb európai repülőnapok is lengyel MiG-29-es bemutató nélkül maradtak, ráadásul a lengyel légierő 100 éves jubileumát Radomban ünneplő tömeg sem láthatott Fulcrumot a legnagyobb hazai repülőnapjukon.

A lengyel légierő a Harpia program keretein belül keresi kiöregedő MiG-29-es és Szu-22-es típusainak utódját: a győztes várhatóan a Gripen, az F-16V és az F-35 trióból kerül majd ki.
mig-29_2.jpg

 Forrás: Ismét repülhetnek a lengyel MiG-29-esek (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat