honvedelem.hu
A Stratégiai Légiszállítási Képesség elindítja a Veterán regisztrációs honlapot

A Stratégiai Légiszállítási Képesség elindítja a Veterán regisztrációs honlapot. A Nehéz Légiszállító Ezrednél (HAW) szolgált valamennyi korábbi állomány, és a NATO Légiszállítást Kezelő Ügynökség/Programiroda (NAMA/NAMP) valamennyi korábbi alkalmazottja jogosult a regisztrációra mint SAC veterán.

haw_1.jpgFotó: HAW / Henrik Gebhardt

A Stratégiai Légiszállítási Képesség értékeli a régi kollégáit, és a Veterán regisztrációs honlappal az a célja, hogy felkutassa és kapcsolatot tartson velük, és ami a legfontosabb, meghívja őket a SAC légi műveletek 10 éves jubileumi ünnepségére, amely a Stratégiai Légiszállítási Képesség települési helyén, Magyarországon, az MH Pápa Légibázison kerül megrendezésre 2019 júniusában.

A Stratégiai Légiszállítási Képesség valamennyi egykori katonája vagy alkalmazottja regisztrálhat. Miután regisztráltak a honlapon, a Veterán státusra történt valamennyi regisztrációigénylés elbírálásra kerül, és a jóváhagyási eljárás eredményét e-mailben erősítjük meg. A jóváhagyás után a Stratégiai Légiszállítási Képesség jogosult Veteránjai tájékoztatókat fognak kapni a Stratégiai Légiszállítási Képességgel kapcsolatban.

A Veterán regisztrációs oldal november 12-én indult. Kövessék ezt a Veterán honlaphoz vezető linket: www.sacprogram.org/alumni, és ott megtalálják a linkek között a startlapon az állandó linket: www.sacprogram.org. A regisztrációs oldalon található tájékoztatás szerint kell megadni azokat az információkat, amelyek szükségesek a Stratégiai Légiszállítási Képesség Veteránjaként történő regisztráció igényléséhez.

* * *

Információk a Stratégiai Légiszállítási Képességről

A 2008-ban létrehozott Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) egy többnemzeti program, amely három Boeing C-17A Globemaster III nagy hatótávolságú szállítógép birtokában katonai légi szállítási kapacitást tesz elérhetővé 12 partnerországa számára. A SAC bázisa az MH Pápa Bázisrepülőtér.

A SAC-programban részt vevő államok a NATO-tag (és a programnak otthont adó) Magyarország, Bulgária, Észtország, Litvánia, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Románia, Szlovénia és az Egyesült Államok, valamint a NATO Békepartnerség-tag Finnország és Svédország. Valamennyi tagállam a SAC C–17A-k elérhető repülési óraszáma adott részével rendelkezik, amelyet saját honvédelmi céljaira, a NATO, az EU vagy az ENSZ felé vállalt kötelezettségei, illetve humanitárius küldetések teljesítése érdekében használhat fel.

A SAC két részből áll: katonai végrehajtó egysége a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő (NAM) Programiroda pedig a NATO Támogató és Beszerzési Ügynökség (NATO Support and Procurement Agency, NSPA) szerves részeként a SAC C–17A fegyverrendszerrel kapcsolatos beszerzésekért és fenntartásért felelős szerv.

A Boeing Company a Külföldi Katonai Eladások Rendszere (Foreign Military Sales) keretében, a NAM PO-val kötött szerződés alapján nyújt műszaki támogatást a SAC-program C–17A repülőgépeihez.

Fordította: Apagyiné Gáspár JolánForrás: Strategic Airlift Capability launches Alumni registration website (www.sacprogram.org)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat