honvedelem.hu
Különleges nap Tiszaújvárosban

A fizikaórán tanult csigasorokkal kapcsolatos erőhatások előnyeit és hátrányait is megtapasztalták a Tiszaújváros Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai, amikor az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái látogattak el hozzájuk.

t1.jpgA fővárosi alakulat egyenruhásai Hok Csaba intézményvezető meghívására érkeztek a településre. Az iskolaigazgató levelében azt írta: olyan pályaorientációs napot szeretnének tartani, amely különleges és maradandó élményeket nyújt a gyerekeknek. Annak érdekében, hogy a fiatalok átfogó képet kapjanak a Magyar Honvédség - azon belül az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred – rendszeréről, feladatairól, a katonai hivatás nyújtotta lehetőségekről, Lengyel László alezredes, az ezred törzsfőnöke rendhagyó tanítási órát tartott.

A pályaorientációs napon óriási volt az érdeklődés: nemcsak a felső tagozatosok, hanem a kisebbek is lenyűgözve álltak az UNIMOG 4000 típusú szállító jármű, a Toyota Hilux tűzszerész járőrautó és a speciális tűzszerész felszereléseket bemutató asztalok körül. Az iskola diákjai és tanárai testközelből nézhették meg azokat az eszközöket, amelyeket a tűzszerész katonák használnak mentesítési feladataik ellátása közben. A videoendoszkóp, a horogkötélkészlet, a nehéz tűzszerészruha, az aknamentesítő öltözet, a tűzszerész robotok, a fémkereső, a manipulátorkar kapcsán felmerült kérdésekre Kovács Dávid főhadnagy, századparancsnok válaszolt.

t2.jpgA gyerekek saját maguk tapasztalhatták meg az úgynevezett 3:1-es csigarendszer nyújtotta kedvező hatást, a mechanikai előnyt, amely szerint, ha a kötél egyik végét egy adott erővel húzzuk, akkor a másik oldalon háromszor annyi erő fog jelentkezni.

A pályaorientációs napot még érdekesebbé az tette, hogy a fiatalok betekinthettek a robbanóanyag-kereső kutyák és gazdáik összehangolt munkájába, különleges kiképzési feladataikba, láthatták, tapinthatták a közel ötven kilogrammos bombaruhát és megfigyelhették a tűzszerész robotot „munka” közben.

t3.jpgFotó: Faragó Zsuzsanna szakaszvezetőAktuális videók
2019. június 18. 20:53
Tobruq Legacy 2019
2019. június 18. 15:56
Borsody árvái
2019. június 18. 11:44
Mintegy 700 külföldi és magyar katona bizonyított a Black Swan gyakorlaton
2019. június 15. 13:30
Tanévzáró a Kratochvilban
2019. június 14. 21:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat