honvedelem.hu
Dél-Korea az A330MRTT legújabb üzemeltetője

A dél-koreai Gimhae Légibázisra november 12-én szállt le az első Airbus Defense and Space által gyártott A330MRTT többfeladatú légi utántöltő és szállító repülőgép.

mrtt.jpgA dél-koreai légierő a következő hónapokban még teszteli a repülőgépet, azt követően döntenek a végleges hadrendbe állításról. A tesztek során gondosan ellenőrzik, hogy alkalmas-e az A330MRTT a dél-koreai légierő repülőgépeinek a kiszolgálására, illetve a kiszolgáláshoz, üzemeltetéshez és karbantartáshoz megfelelő-e a logisztikai háttér.

A gépszemélyzet tagjainak a kiképzésével, illetve átképzésével már végeztek. A légierő F-15K és KF-16 vadászgépeinek légi utántöltése a következő feladat, de a tervekben szerepel az F-35A utántöltése is – az ötödik generációs harci repülőgépek 2019 és 2021 között kerülnek a koreaiakhoz.

Az Airbus Defense and Space A330MRTT-je még 2015-ben győzött azon a kiíráson, amelyben négy darab többfeladatú légi utántöltő és szállító repülőgép beszerzését hirdette meg a Dél-koreai Köztársaság. A költségek elérik az 1,34 milliárd dollárt. A négygépes A330MRTT flotta várhatóan 2019 végére lesz teljes.Forrás: Dél-Korea az A330MRTT legújabb üzemeltetője (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat