honvedelem.hu
Átadták a kesznyéteni Sajó-hidat

Az összefogás jó példájának nevezte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes a november 15-én, csütörtökön átadott kesznyéteni Sajó-híd felújítását. Az átkelő rekonstrukcióját támogatta a kormány, az Európai Unió, míg a Magyar Honvédség a közeli Köröm és Muhi között felépített pontonhíddal segítette a helyiek közlekedését.

cikk_01.jpgNémeth Szilárd a híd átadásakor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyétenen elmondta: a felújítás azért is bír nagy jelentőséggel, mert a híd mintegy 15 ezer környékbeli életét könnyíti meg. Sokan ugyanis a közeli Tiszaújvárosban dolgoznak vagy tanulnak, s az átkelő nélkül mintegy 40 kilométeres kerülőre kényszerülnek. Ezen a helyzeten segített a honvédség, amikor szeptember elején pontonhidat létesített a Sajó Muhi és Köröm közötti szakaszán, így sok időt és több tízmillió forintot spórolhattak a helyiek.

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kilencvenkilenc katonája vett részt a pontonhíd felépítésével és üzemeltetésével kapcsolatos feladatban; egyszerre huszonnégyen teljesítettek folyamatos, 24 órás szolgálatot az átkelőnél. Közöttük vannak búvárok, egészségügyi személyzet, s azok a katonák, akik a forgalmat segítették. Eddig 73 napot és összesen 45 ezer munkaórát dolgoztak. A felépítése óta a pontonhídon több mint 100 ezer jármű haladt át – sorolta az államtitkár.

cikk_02.jpg

Az államtitkár kiemelte, a katonák a déli határon folyó munkájuk és missziós szerepvállalásuk mellett a magyar embereket is segítik például katasztrófa- vagy a mostanihoz hasonló helyzetekben. „A világ minden pontján a magyar honvédet egy példaértékű katonának tartják; négy kontinens tizennégy országában veszünk részt a NATO, az Európai Unió és az ENSZ misszióiban, tehát nagyon sokrétű a katonáink tevékenysége, ami mutatja, hogy szükség van a katonákra, és egyre inkább részt kell venniük az ország építésében” – hangsúlyozta Németh Szilárd.

A sajtótájékoztatón beszédet mondott Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Kecső Imre, Kesznyéten polgármestere és Peiker Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója. A beszédek után a résztvevők felavatták – a hagyományok szerint egy hordó átgurításával – a kesznyéteni Sajó-hidat. A katonai pontonhidat várhatóan november 16-án, pénteken bontják el.

cikk_03.jpg

Fotó: Rácz Tündemagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat