honvedelem.hu
A NATO-t és az Európai Uniót is erősíti a V4-ek együttműködése

A NATO és az EU aktuális biztonsági-védelmi kezdeményezéseiről, valamint a visegrádi országok együttműködésének további lehetőségeiről tárgyaltak november 14-15-én a szlovákiai Tátralomnicon a V4-ek védelmi miniszterei.

02.jpgA szerda esti munkaülésen dr. Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere üdvözölte a V4 Összhaderőnemi Logisztikai Támogató Csoport Parancsnokság (V4 JLSG HQ) létrehozásáról szóló Egyetértési Megállapodás aláírását, amely az első olyan állandó közös képesség alapjait teremti meg, amelyet a Visegrádi Négyek országai felajánlnak a NATO számára. Az egyetértési megállapodás aláírása az első lépés, de még rengeteg munka vár a V4-re a képesség 2020-as teljes készenlétének eléréséig – fogalmazott a magyar védelmi miniszter.

A fórum második napján a november 19-20-án esedékes brüsszeli EU védelmi miniszteri találkozó előkészítése volt a középpontban. A honvédelmi tárca vezetője a téma kapcsán hangsúlyozta, hogy nagy szükség van a NATO és az Európai Unió közötti együttműködés fejlesztésére, valamint a szükségtelen duplikációk elkerülésére. Szintén kiemelt figyelmet kell fordítani: a walesi vállalás teljesítésére, illetve a keleti és a déli kihívások kezelése közötti egyensúly fenntartására – tette hozzá.

11.jpgDr. Benkő Tibor tájékoztatta kollégáit arról, hogy a „Zrínyi 2026” hosszú távú haderőfejlesztési program keretében megvalósítjuk minden NATO-képességcélunkat, továbbá Magyarország eddig is és a jövőben is 100 százalékosan feltölti a hozzá tartozó NATO-beosztásokat.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a védelmi miniszterek egyhangúan kijelentették, hogy a V4-ek közötti együttműködés nemcsak a Visegrádi országokat erősít, hanem a NATO-t és az Európai Uniót is. 2019-től Magyarország a védelmi költségvetés több mint 20 százalékát modernizációra fordítja, és fenntartja ezerfős nemzetközi békeműveleti hozzájárulását, melynek fókuszában a NATO-műveletek és a Nyugat-Balkán áll.

09.jpgA találkozó eredményeként a V4-országok miniszterei egyhangúlag üdvözölték Horvátország csatlakozási szándékát a 2019 második félévében szolgálatba lépő V4 EU harccsoporthoz. A V4-országok egyetértettek abban, hogy a délről érkező kihívásokra a NATO-nak megfelelő figyelmet kell fordítania. Ezért Magyarország támogat minden kezdeményezést, amely a terrorizmus és a tömeges migráció elleni közös küzdelmet erősíti. A Brexit-tárgyalásokkal kapcsolatban a honvédelmi miniszter kijelentette, hogy a kilépés nem befolyásolhatja negatívan a katonai együttműködést, ezért Magyarország támogatja egy védelmi miniszteri szintű ülés összehívását V4+Egyesült Királyság formátumban.

Fotó: Ivan KelementKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei
Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 01.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 02.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 03.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 04.jpg
Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 05.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 06.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 07.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 08.jpg
Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 09.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 10.jpg Tátralomnicon tárgyaltak a V4-ek védelmi miniszterei / 11.jpg
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat