honvedelem.hu
Gripen-üzemeltető az L-39NG legújabb érdeklődője

Októberben bemutatták a cseh Aero Vodochody újdonságát, az L-39NG-t. A gyártó napokban tett bejelentése szerint újabb érdeklődés van a típusra, mégpedig egy Gripent üzemeltető országból.

l-39ng.jpgAz októberi roll-out ceremónián is elhangzott, hogy az új L-39NG tökéletes választás lehet a régebbi változatú L-39-eseket üzemeltető országok számára, meglévő kiképzőgépflottájuk megújítására. A típus iránti legújabb érdeklődő is Albatros-üzemeltető, mellette a Gripent is hadrendben tartja. A cseh miniszterelnök, Andrej Babiš november 10-én jelentette be, hogy Thaiföld védelmi minisztériuma jelezte érdeklődését az L-39NG-re, darabszámról egyelőre nincsen információ. A cseh és thai államfők a bejelentés előtt nem sokkal találkoztak Brüsszelben, ahol szóba került a cseh kiképző-repülőgép lehetséges megvásárlása is.

Andrej Babiš 2019 januárjában utazik Thaiföldre, ahol folytatódnak a tárgyalások a két ország közötti lehetséges együttműködésekről és az L-39NG üzletről. A Thai Királyi Légierő jelenleg még körülbelül 24 dbL-39ZA-t tart hadrendben, ezek egy részének leváltására már 2015-ben megrendelték a Korea Aerospace Industries T-50TH Golden Eagle típusú kiképzőgépét. Thaiföld egyike a Gripent üzemeltető nemzeteknek: egy példányt elveszítve 11 darabos a thai Gripen-flotta.Forrás: Gripen-üzemeltető az L-39NG legújabb érdeklődője (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat