honvedelem.hu
Folytatódik a kiképzés

A Visegrádi Együttműködés (V4) részeként felajánlott többnemzeti műszaki alegységbe tartozó rajok felkészítését tartotta az elmúlt időszakban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalja.

mg_7050.jpgA műszaki rajok kiképzési időszakának végén a szakfelkészítés többek között műszaki felderítési, útépítési, műszaki zárási, illetve robbantási feladatok begyakorlásával folytatódott. A feladatok ennek megfelelően változatosak voltak, igazodtak a felajánlott műszaki képességek sokrétű jellegéhez.

mg_7065.jpgVeszélyességét tekintve kiemelkedett a feladatok közül a földrobbantási mozzanat, amely során a katonák - a megfelelő számvetések elkészítése után - mintegy 10 kilogramm mennyiségű töltetet alkalmaztak. A nagyobb mennyiségű robbanóanyag használata miatt a műszaki szakemberek a biztonsági távolságot képlet alapján határozták meg, szem előtt tartva azt, hogy a szeizmikus hatások ne érjék el a lakott területeket.

mg_7083.jpgSzintén éles robbanóanyag felhasználásával nyitottak átjárót egy hagyományos aknamezőn: ennek során rövid nyújtott tölteteket alkalmaztak. A töltet egy egyszerű eszköz, a háromméteres deszkára dróttal, szigetelőszalaggal vagy bármilyen szükségeszközzel rögzítik szorosan egymáshoz a trotil préstesteket. A kiképzés során a katonák begyakorolták a nyújtott töltet elkészítését és aknamezőre helyezését, illetve a már nyitott átjárón történő közlekedést.

mg_7093.jpgA V4 műszaki századnak a teljes felkészültséget jövőre kell elérni, amikor készenléti szolgálatba lép és megkezdi féléves szolgálatát.

mg_7081.jpg Fotó: a szerző felvételeimagyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat