honvedelem.hu
Az USA leállította a AH-1Z Viper-ek szállítását Pakisztánnak

Az Egyesült Államok visszatartja a már legyártott 12 darab AH-1Z Viper harci helikoptert, melyeket az ütemterv szerint már augusztusban meg kellett volna kapnia Pakisztánnak. A helikopterek az USAF 309. Légijármű Üzembentartó alakulatánál kerültek ideiglenes tárolásba.

ah-1.jpgAz Egyesült Államok kormánya ez év januárjában döntött a katonai segélyek felülvizsgálatáról, ennek eredményeképpen kerültek hazai bázisra a legyártott Viper-ek. A döntés hátterében az áll, hogy az USA vezetése elégedetlen a pakisztáni szövetségese tálibok elleni fellépésével, főként az afgán határhoz közeli tartományokban. A helikopterekre szánt 300 millió dolláros segélyt más célra fogják felhasználni.

Az AH-1Z Viper a Bell AH-1 Cobra továbbfejlesztett változata. Az eredeti ütemterv szerint az első három harci helikoptert már 2015-ben át kellett volna adni, majd 2016-ra a maradék példányokat. A korábban nyilvánosságra hozott segélycsomag egyébként 15 helikoptert és 1 000 darab AGM-114R Hellfire II levegő-föld rakétát tartalmazott 952 millió dollár értékben, de később ezt alaposan megkurtították.

Egyes források azt is tudni vélik, a most visszatartott AH-1Z-k nem sokáig maradnak amerikai földön, Bahrein ugyanis szívesen megvásárolná őket.Forrás: Az USA leállította a AH-1Z Viper-ek szállítását Pakisztánnak (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat