honvedelem.hu
Az általános választójog: 21 év a férfiaknál, 24 év a nőknél
Világháború a napilapok tükrében: 1918. november 20-tól 26-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

7_1.jpgA Pesti Hírlap ismét beszámol a hazatérő katonákról. „Az ötödik lovas hadosztály, amely eddig Odesszában volt, Maillard tábornok vezetésével, utban van hazafelé. A tisztikar és a legénység a legjobb egészségben van. Az olasz hadvezetőség elhatározta, hogy azokat az osztrák-magyar hadseregbeli katonákat, akiket a fegyverszünet megkötésének napján a fronton visszatartottak, szabadon bocsátja és csoportonkint a hazájukba visszaküldi. A magyar csapatoknak vasuton való hazaszállitása, hir szerint a legközelebbi napokban kezdődik. Székesfehérvárról jelentik: Batthyány Lajos a harctérről hazatérők családjainak ingyenes élelmet és favágási engedélyt ad Szabadbattyán, Falubattyán, Urhida és Polgárdi községekben.”

Az újság ír arról is, hogy a béketárgyalások nyilvánosak lesznek. „A Times arról értesül, hogy Berak államtitkár Newyorkban kijelentette, hogy a tárgyalások Németországgal és Ausztriával nyilvánosak lesznek.”

A napilapból megtudjuk azt is, hogy Európába 200.000 tonna élelmiszer érkezik. „Ez idő szerint Franciaország, Belgium és Ausztria részére kétszázezer tonna élelmiszerrel megrakott hajók vannak utban. A hajók lepecsételt parancscsal Gibraltár, Bristol és a csatorna kikötői felé haladnak.”

A Pesti Hírlap címlapon ír arról is, hogy Anglia megszállja Németországot, illetve kitér a választásokra is, miszerint: „az általános választójog huszonegy éves korhatár a férfiaknál, huszonnégy a nőknél.” (…) „Az uj törvény értelmében közel hét millió választó lesz, négy és fél millió férfi, két és fél millió nő választhat.”

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat