honvedelem.hu
A Nagy Háborúról tartottak előadásokat

Első világháborús megemlékezést rendeztek a napokban a Komárom-Esztergom megyei Mocsán, a művelődési házban. A rendezvényen előadások hangzottak el a Nagy Háborúról, majd a résztvevők mécseseket gyújtottak az első világháborús emlékműnél.

01.jpgA A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány szakemberei tartottak előadást az első világháborúról november 22-én, Mocsán. A nagyszámú érdeklődő előtt Pintér Tamás, történész, levéltáros, az alapítvány kuratóriumának elnöke a magyar királyi veszprémi 31. honvéd gyalogezred 1918-as piavei offenzíva során vívott harcainak a történetét ismertette. Ebben az alakulatban szolgált a Mocsáról bevonult katonák egy része is.

02.jpg

Ezt követően Rózsafi János tudományos kutató a Mocsáról bevonult katonák háborús történeteit elevenítette fel, valamint a veszprémi 31-es gyalogezred hazatérését ismertette. Dr. Stencinger Norbert hadtörténész pedig a háborús veszteségekről beszélt.

03.jpg

A rendezvény végén a résztvevők meggyújtották az emlékezés mécseseit a település első világháborús emlékművének talapzatán.

04.jpg

Fotó: a Nagy Háború Blog facebook oldalaForrás: Megemlékezés és előadások Mocsán (www.facebook.com)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat