honvedelem.hu
Ellenőrző gyakorlatot tartanak a déli határszakaszon

Két nappal ezelőtt készenlét-ellenőrző gyakorlat kezdődött a déli határszakaszon – mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes november 28-án, szerdán a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

00tun_6870.jpgAz államtitkár elmondta: az elmúlt három évben megtett műszaki, jogi és élőerős védelmi intézkedéseknek köszönhetően Európa legjobban őrzött schengeni határa Magyarország déli határszakasza lett, míg hazánk a kontinens egyik legbiztonságosabb országává vált. Annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, tovább kell erősíteni, s magyar kézben kell tartani a határőrizetet – hangsúlyozta az államtitkár. A Honvéd Vezérkar főnöke – a honvédelmi miniszter felkérésére és a belügyminiszter egyetértésével – a Közös Akarat gyakorlaton belül, 72 órás feladatátvétellel készenlét-ellenőrzési gyakorlatot rendelt el, aminek célja, hogy meggyőződjenek a határvédelmi feladatokba bevont katonai alakulatok felkészültségéről; a gyakorlat november 26-a és december 1-e között zajlik a 175 kilométer hosszú szerb-magyar határszakaszon.

„Magyarország szuverenitásának és a magyar emberek biztonságának legfőbb garanciája a Magyar Honvédség. Magyarország bebizonyította azt, hogy a migráció szárazföldön megállítható, s ennek köszönhetően biztosítható az ország mindennapjainak békéje, a nyugodt élet. Sikeresen megvédtük keresztény nemzeti kultúránkat, teljesítettük a magyar embereknek azon akaratát, hogy ők dönthessék el, hogy kikkel kívánnak együtt élni, miközben nemzetközi jogi kötelezettségeinknek is maximálisan eleget tettünk” – mondta az államtitkár. Németh Szilárd szerint a hadseregnek és a rendőrségnek köszönhetően ugyan megállították a migrációt, de a veszély még nem múlt el, hiszen „virágkorát éri a Soros György-féle migránspolitika, s a jövő évi EP-választások tétje, hogy a migránspárti erők vagy pedig az erős nemzetekben hívő Európa-párti erők kapják-e meg a bizalmat. Ennek bizonyítéka a határőrizeti jogunk elvételének erőltetése, illetve a migránskártyák és migránsvízumok ügye.” 

tun_6850.jpg„Mi ezzel szemben továbbra is kiállunk azon gondolat mellett, hogy magyar Magyarországot s európai Európát szeretnénk, és Magyarország soha nem fog lemondani a határőrizeti jogáról, mert ez az ország biztonságának a kulcsa” – mondta Németh Szilárd. A Magyar Honvédség továbbra is részt vesz a határőrizeti feladatokban, segíti a rendőrség munkáját, hiszen rendelkezik azokkal a képességekkel, amelyek segítségével a lehető leggyorsabban reagálhat a határon jelentkező kihívásokra. A most bejelentett gyakorlaton 2300 katona vesz részt 310 technikai eszközzel, amik között például harcjárművek, helikopterek és rohamcsónakok is megtalálhatók.

Az államtitkár kérdésre elmondta azt is: a magyar és az európai titkosszolgálatok szerint mintegy 70 ezer migráns várakozik arra a Nyugat-Balkánon, hogy meginduljon az unió területe felé. „Ha ez az ellenőrizetlen tömeg nekiindul a határnak, akkor azt meg kell védenünk; meg kell tudni védeni a műszaki akadállyal, amit oda létesítettünk, a kéttípusú kerítéssel, kamerákkal, a hanglokátorokkal, a drónokkal, és természetesen azzal a jogi környezettel, aminek az alapját meg tudtuk teremteni a választás után az Alaptörvényben, és természetesen kellenek oda határvadászok és honvédek” – fogalmazott Németh Szilárd.

Fotó: Rácz TündeKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Közös Akarat 2018
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat