honvedelem.hu
„A fürdés volt a harctér legnagyobb élvezete”

Fürdőélet a Nagy Háborúban címmel nyílt időszaki kiállítás Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban november 27-én. A tárlat a boldog békeidők hangulatos fürdőéletének változását mutatja be az első világháború alatt.

dsc_0005.jpgA kiállítást Soós Péter őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) igazgatóhelyettese nyitotta meg. „A különleges és értékes gyűjtemény segítségével képet kaphatunk a Monarchia gazdag fürdőéletéről, a legnevesebb fürdő- és pihenőhelyekről (Pöstyén, Trencsénteplic) és arról, hogy a háború árnyéka hogyan vetült fokozatosan rájuk” – hangsúlyozta az őrnagy. Hozzátette: a tárlat nagyon jól mutatja, hogy mennyi mindent lehet még hozzátenni az első világháborús közös emlékezetünkhöz.

dsc_0016.jpgA kiállítást három szakaszra lehet felosztani: az első rész a hihetetlen gazdag tárgyi kultúrát, a korszak ajándék- és emléktárgyait, azaz a fürdőbazárokat, a boldog békeidőket eleveníti meg. Ezt a tábori, harctéri fürdők követik, majd pedig megtudhatjuk, hogy milyen fontos szerepet töltöttek be a fürdők a hadi sebesültek gyógyulásában, a csapatok regenerálásában.

dsc_0018.jpgA katonák szükségmegoldásokkal, sokszor leleményesen (például: tökből faragott mosókkal) próbálták tisztán tartani magukat. Zádor István hadi festővel együtt az alábbit vallották: „A fürdés volt a harctér legnagyobb élvezete”.

A rendezvényen Kiss Imre, a múzeum igazgatója is köszöntötte a vendégeket. A kiállítást – amelyet S. Nagy Anikó és Spekál József rendezett – 2019. március 31-ig lehet megtekinteni.

dsc_0052.jpgFotó: a szerző felvételeiAktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat