honvedelem.hu
Szlovák légierő - búcsú a szovjet típusoktól

A közelmúltban rendezték meg a kanadai Halifaxban a Nemzetközi Biztonsági Fórumot Róbert Ondrejcsák szlovák védelmi miniszter részvételével, ahol többek között a Szlovákiában még hadrendben lévő szovjet típusok jövőjéről is nyilatkozott.

f16v-2-2-2.jpg„Amilyen gyorsan csak tudunk, szakítunk a keleti haditechnikával. Az orosz kapcsolat egyelőre a MiG-29-eseink miatt nélkülözhetetlen, ám az F-16-osok vásárlásával véget tudunk vetni ennek a függésnek.”

Az amerikai vadászgépeken kívül Szlovákia - az eddig leszállított 4 gép mellé - további öt darab Sikorsky UH-60M Black Hawk helikoptert vehet majd át a jövőben, teljessé téve ezzel a megrendelt, 9 gépes flottát. A hosszú távú tervekben egyébként 18 darab többfeladatú helikopter beszerzése is szerepel, ezek váltanák ki az elöregedő Mi-8/17-es flottát – ezek típusát azonban még nem nevezték meg.

Szlovákia a Varsói Szerződés tagja volt, azonban 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz és a NATO-hoz is. A szlovák vezetés az amerikai haditechnika beszerzésével erősíteni kívánja politikai és gazdasági kapcsolatait az USA-val, habár Ondrejcsák miniszter szerint a két ország közötti kapcsolat inkább az azonos eszmerendszeren, a liberális demokrácián nyugszik.

dsc_4072_-1-3.jpgA szlovák és a cseh kabinet idén szeptemberben határozott a közös haditechnikai beszerzések mellett és mindkét ország növeli a honvédelmi kiadásait – tették ezt azután, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet és az ukrajnai válság is kialakult.

Az F-16-osok tervezett rendszerbeállítása 2022 és 2023 között esedékes. A MiG-ek vállalhatatlanul magas fenntartási költségei vezettek el oda, hogy a szlovákok az F-16V vásárlása mellett döntöttek – a Saab Gripen szintén az ára miatt maradt alul a versenyben.

blackhawk.jpgAz USA kormányzata idén áprilisban hagyta jóvá 14 darab Block 70/72 F-16V Szlovákiának történő eladását. A beszerzéseken kívül az amerikaiak jelentős szerepet kapnak a szliácsi légibázis korszerűsítésében is. A védelmi miniszter kiemelte, hogy ez a beruházás egyben azt is elősegíti, hogy szükség esetén amerikai, illetve szövetséges NATO-erők is korlátozás nélkül képesek legyenek használni a légibázist. Egyébként az amerikaiak már rendelkeznek ilyen repülőterekkel Magyarországon és Észtországban is – a mostani szlovák beruházás így érthetően váltotta ki az oroszok nemtetszését.

A fejlesztés folytatódik a szárazföldi csapatoknál is. A T-72-es harckocsik modernizálása is napirenden van, de a fő cél egy - eddig meg nem nevezett – új harckocsi rendszeresítése.Forrás: Szlovák Légierő - Búcsú a szovjet típusoktól (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat