honvedelem.hu
A NATO egysége az egyik legfontosabb tényező napjainkban

Az észak-atlanti szövetség egysége, a tagállamok összetartása az egyik legfontosabb tényező napjainkban – mondta Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottságának elnökhelyettese december 3-án, hétfőn Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában.

cikk_01.jpgAz altábornagy előadásában elmondta, Magyarország fontos stratégiai partnere a szövetségnek, egy olyan tagállam, amely megértette a kor kihívásait, s elkötelezetten támogatja például a szervezet külföldi misszióit. Ezen a téren fontos megérteni és megértetni, hogy a magyar katonák azért teljesítenek szolgálatot Afganisztánban, vagy Irakban, illetve a Nyugat-Balkánon, mert meg akarják óvni hazájukat azoktól a problémáktól, amelyek ezeken a helyeken alakultak ki. A NATO napjainkban is egy hasznos szervezet, amely megpróbál válaszokat adni a kor kihívásaira, s a közös védelem elve pedig most is ugyanolyan fontos, mint egykoron – fűzte hozzá.

cikk_02.jpg

Steven M. Shepro szavai szerint a szövetség vonzerejét - a közös védelem mellett – az adja, hogy fontos értékeket közvetít: a demokrácia és a törvények uralma mind jellemzőek a tagállamokra. Ugyanakkor a NATO-nak is fejlődnie kell, hogy képes legyen kezelni a modern kríziseket. A hibrid hadviselés, cyberháború, a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és a különböző állami, illetve nem állami szereplők a konfliktusokban olyan kihívások, amelyekre válaszokat kell találni. „Nem tudjuk megvívni a jövő háborúit a tegnap eszközeivel, ezért is fejlődnie kell a szövetségnek” – hangsúlyozta az altábornagy.

Az elnökhelyettes méltatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, kiemelve innovatív szerepét a magyar felsőoktatásban. Mint mondta, a leendő tisztek ott éppen azt tanulhatják meg, amire most a legnagyobb szükség van: az együttműködés képességét. Ennek ugyanis, vagyis a különböző állami és civil szereplőkkel való együttműködésnek, mind nagyobb hangsúly jut napjainkban.

cikk_04.jpg

Az előadása előtt Steven M. Shepro altábornagyot – udvariassági látogatás keretében – fogadta Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, illetve Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára.

cikk_05.jpg

Fotó: Szabó Lajos zászlósKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása
Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 01.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 02.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 03.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 04.jpg
Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 05.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 06.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 07.jpg Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 08.jpg
Steven M. Shepro altábornagy, a NATO Katonai Bizottsága elnökhelyettesének magyarországi látogatása  / 09.jpg
Galériák
Harcászati és robbantási foglalkozások Tatán - képgaléria
2019. február 22. 06:39
Jótékonysági dalest a Stefánián
2019. február 21. 09:31
Parancsnokváltás az MH Logisztikai Központban
2019. február 20. 15:34
Mentőbúvár-tanfolyam Szentesen
2019. február 21. 08:02
Pitbull 2019
2019. február 20. 14:21
Aktuális videók
2019. február 22. 06:39
Mentési feladatokat gyakoroltak
2019. február 21. 08:02
Felkészültek a vasúti szállításra
2019. február 16. 08:16
„Barátság a sporton keresztül”
2019. február 15. 19:19
Irány Bosznia-Hercegovina!
2019. február 15. 14:30
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat