honvedelem.hu
Isten éltesse a tüzéreket!

Védőszentjük, Szent Borbála napján ünnepeltek a múlt és jelen tüzérei. A december 4-én, kedden, Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában megrendezett ünnepségen a múltidézés mellett Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke a fegyvernem várható jövőjéről is beszélt.

dsc_0120.jpgAz ünnepi állománygyűlés kezdetén felolvasták dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök közös levelét, amelyben köszöntötték a tábori és a páncéltörő tüzéreket, valamint a légvédelmi rakétás alakulatok katonáit. Mint elhangzott, a tüzér fegyvernemet a történelem során nemcsak saját elöljárói, hanem az ellenség is dicsérő szavakkal illette. „Félelemmel vegyes csodálattal viseltettek a tüzérek iránt, hiszen precizitásuk, hősies helytállásuk, rendületlen bátorsággal és kitartással párosult” – szól a levél, majd így folytatódik: „Ne hagyjuk feledésbe merülni azt a sok áldozatos, kemény munkát, amellyel elődeink hagyományokat teremtettek.”

A történelmi múlt során megszerzett tudásra azért is nagy szükség van, mert a Magyar Honvédség vezetésének szándéka, hogy az ország fegyveres védelmében nélkülözhetetlen tüzérség kiemelkedő helyet foglaljon el a jövőben is honvédelmünk képességeinek rendszerében - írták.

dsc_0020.jpgA rendezvényen Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke beszédében úgy fogalmazott: „remélem, hogy az idén 170 éves magyar tüzér fegyvernem ugyanolyan dicsőséges napok elé néz, mint amilyeneket eddig is megélt.” Hozzátette: tervezetten legkésőbb 2021-ig a Magyar Honvédség új tüzérségi és páncéltörő eszközökkel bővül. Az örömhír kapcsán azonban Sándor Zsolt dandártábornok arra kérte a  tüzérkatonákat, hogy ne felejtsék el, amit megtanultak. Tartsák szinten a megszerzett tudást – mint például lőelemet számolni papíron, ceruzával, vagy épp térképet olvasni -, mert sosem tudhatják, mikor fogja akár egy technikai meghibásodás arra kényszeríteni őket, hogy leporolják a régi ismereteket és a siker érdekében bevessék azokat.

dsc_0076.jpgA fegyvernemi nap alkalmából odaítélt elismerések átadását követően a Gábor Áron Tüzér Bajtársi Egyesület vezetése zászlószalagot adományozott az MH 25. Klapka György Lövészdandárnak, amit fel is kötöttek az alegységzászlóra. Ezután dr. Szabó Tibor alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense idézte fel előadásában a magyar önjáró tüzérosztályok 1980-1990 közötti történelmét.

A Szent Borbála-napi ünnepség keretében végül tüzérré avatták a fegyvernem szakirányában tanuló, harmadéves honvéd tisztjelölteket, akik amellett, hogy elviselték a töltőfa suhintását, ünnepélyesen – immáron tüzérként – elműködtethették a Magyar Honvédségben rendszeresített D-20-as ágyútarackokat.

dsc_0152.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán
A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 1 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 2 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 3 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 4
A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 5 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 6 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 7 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 8
A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 9 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 10 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 11 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 12
A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 13 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 14 A tüzérek fegyvernemi napját ünnepelték Tatán / 15
Tüzérnap Tatán
Tüzérnap Tatán / 1 Tüzérnap Tatán / 2 Tüzérnap Tatán / 3 Tüzérnap Tatán / 4
Tüzérnap Tatán / 5 Tüzérnap Tatán / 6 Tüzérnap Tatán / 7 Tüzérnap Tatán / 8
Tüzérnap Tatán / 9 Tüzérnap Tatán / 10 Tüzérnap Tatán / 11 Tüzérnap Tatán / 12
Tüzérnap Tatán / 13 Tüzérnap Tatán / 14 Tüzérnap Tatán / 15 Tüzérnap Tatán / 16
Tüzérnap Tatán / 17 Tüzérnap Tatán / 18 Tüzérnap Tatán / 19 Tüzérnap Tatán / 20
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat