honvedelem.hu
Jemeni polgárháború: csütörtökön kezdődtek a béketárgyalások

December 6-án, csütörtökön kezdődtek meg a jemeni lázadó húszik és a nemzetközileg elismert kormány közötti béketárgyalások Svédországban. A tárgyalásokat az ENSZ szervezi.

A húszik küldöttsége kedden érkezett meg Stockholmba Martin Griffiths-szel, az ENSZ jemeni különmegbízottjának kíséretében. A nemzetközi kormány képviselői szerdán indultak útnak Stockholmba.

Nem ez az első kísérlet a szemben álló felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. Szeptemberben már volt egy próbálkozás a béketárgyalásokra az ENSZ égisze alatt Genfben, de kudarcba fulladtak a húszik távolmaradása miatt. A lázadók ugyanis a megbeszélésekhez azt a feltételt szabták, hogy súlyos sebesültjeiket Ománban szállíthassák gyógykezelésre. A jemeni kormányt támogató szaúdi vezetésű katonai koalíció végül hétfőn beleegyezett a sebesültek Ománban szállításába, ami még aznap meg is történt, teljesítve a húszik feltételét a svédországi béketárgyalásokon való részvételhez.

Az ellenséges felek emellett más bizalomépítő lépéseket is tettek. Kedden fogolycserében állapodtak meg, amely 1,5-2 ezer kormányhoz hű katonát és tisztségviselőt, illetve 1-1,5 ezer húszi lázadót érint. A fogolycserét a svédországi béketárgyalások végeztével hajtják végre, és közös bizottság fogja felügyelni. Az érintett lázadók zöme harcos, míg a kormány a nemzetközi közösség által elismert, fogságba ejtett politikusokat és civilek kap értük. A lázadók elengedik többek között Mohammed Szubadi volt védelmi minisztert és Nasszer Manszúr Hádit, az ádeni biztonsági szolgálat volt illetékesét, aki az államfő fivére.

Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint azonban kevés előrelépésre lehet számítani a mostani tárgyalásokon a konfliktus rendezését illetően. Ezért a megbeszélések vélhetően azt célozzák majd, hogy csillapodjanak a harcok, enyhítsék a katasztrofális humanitárius helyzetet Jemenben, és megindítsák a konfliktus politikai rendezésének a folyamatát. Mind az iráni támogatású húszi felkelők, mind a szaúdi vezetésű arab koalíció által támogatott kormány azt állítja, hogy békét akarnak.

A szunnita többségű Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a síita húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A kormányerőket támogató arab koalíció 2015 tavaszán avatkozott be a konfliktusba, miután a húszi lázadók elfoglalták az ország északnyugati részének nagy részét és a fővárost, Szanaát is, s elűzték a nemzetközileg elismert kormányt. A háborúban több mint tízezer ember halt meg, az ENSZ szerint a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságához vezetett, az ország mintegy 28 millió lakosa közül legkevesebb 22 millió szorul segélyekre.

A jemeni kormányerők a közelmúltban fokozták támadásaikat a lázadók uralta Hodeida városa ellen, amelynek kikötőjén keresztül jutott el Jemenbe korábban a húszi erők ellátmánya, és jut el a humanitárius segélyszállítmányok 70 százaléka.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat