honvedelem.hu
Bulgária továbbra is költ Szu-25 és MiG-29 flottájára

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kormánya a közelmúltban hagyott jóvá 81 millió levát a MiG-29-esek és 99 millió levát a Szu-25-ösök nagyjavítására.

bulgarian-air-force-mig-29.jpgEuróra átszámítva ez több, mint 93 milliót tesz ki – ennyit szán a bolgár kormány az elöregedő szovjet haditechnika életben tartására, bízva abban, hogy ezzel a „lökettel” kihúzzák a nyugati repülő technika beérkezéséig. A MiG-29-esekkel képeseknek kell lenniük a NATO egységes légvédelmi rendszerén belül ellátni a fegyveres légvédelmi készenléti szolgálatot is Bulgária légterében.

A projekt végrehajtása összefügg az új harci repülőgépek beszerzésével, és kiemelkedő fontosságú mind az ország nemzetbiztonsága, mind a NATO kollektív védelmi rendszere szempontjából.

A MiG-29 repülőgépek megújított légi alkalmassága lehetővé teszi a védelmi képességek megőrzését az új típusú harci repülőgépek beszerzéséig és az azt követő átmeneti időszakban.

Bulgáriában továbbra is húzódik a döntés, hogy melyik vadászgép típus lehetne a befutó, nyári infók szerint 16 új vagy használt gép beszerzése reális. Akkori értesülések szerint a 2004 óta NATO-tag Bulgária a vadászgépek beszerzésére az Egyesült Államoktól, Portugáliától, Olaszországtól, Franciaországtól, Svédországtól és Izraeltől fog ajánlatot kérni. Bulgária jelenleg 16 elavult, szovjet tervezésű MiG-29-es és 14 – szintén szovjet eredetű – Szu-25-ös típussal rendelkezik, a bevethető gépek száma egyre kevesebb.
su25.jpg

 Forrás: Bulgária továbbra is költ Szu-25 és MiG-29 flottájára (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat