honvedelem.hu
Tajvan: F-35-ösök helyett új F-16V-k érkezhetnek?

A Taiwan News értesülése szerint a tajvani védelmi minisztérium a beszerezni tervezett F-35-ösök helyett inkább új F-16V vadászbombázókat vásárolna, továbbá zajlik a meglévő F-16-os flotta modernizációja is.

f16.jpgA hírek szerint a Taitung körzetben található Jhihhang Légibázis (RCQS) F-5-öseit – szám szerint 66 darabot – F-16V vadászrepülőgépekkel fogja felváltani a tajvani kormány. A Tajvani Fegyveres Erők vezetése még augusztusban tolmácsolta szándékát az Egyesült Államoknak, az F-16V-k ez év végi szállításával számolva.

A hírek arról is szólnak, hogy az amerikai vezetés engedélyezné az F-16V-k licenszben történő gyártását, így is segítve a tajvani védelmi ipart. Az amerikai fél 2019-re ígérte az ügylet anyagi vonzatának részletes taglalását, így a tajvani kormányzat a 2020-as költségvetési évre tudja áttenni az F-16V-k beszerzésével kapcsolatos kiadásokat.

A mostani árak alapján a 66 darab repülőgép közel 10 milliárd amerikai dollárba kerülne a tajvaniaknak – azonban ez az összeg megnőhet, ha hazai gyártásban állítanák elő a repülőgépeket.

Az USA a 90-es évek elején összesen 150 darab F-16 A/B repülőgépet adott el Tajvannak. Mára ez a szám 144-re csökkent és az eredetileg Block 20-asok egy alapos ráncfelvarráson is átesnének (a modernizálási program neve „Phoenix Rising”), potom 3,7 milliárd dollárért. Az így modernizált F-16-osok már F-16V jelzéssel szolgálnának tovább a tajvani légierőben, az utolsó Block 20-as példányok 2023-ban kerülnének sorra. A katonai szakértők szerint a modernizált F-16-osok a következő húsz évben biztosítanák a szigetország légterét.

A Lockheed Martin modernizációs pakettjét a hazai Aerospace Industrial Development Corp. (AIDC) is átvette ez év elejétől, és október 20-án adta át az első, Tajvanban modernizált F-16V-t a légierőnek, amit év végéig további három fog követni.Forrás: Tajvan: F-35-ösök helyett új F-16V-k érkezhetnek? (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat