honvedelem.hu
A Szent Korona menekítésére emlékeztek Vas megyében

December 8-án folytatták megemlékező zarándokútjukat az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységéhez tartozó Honvéd Koronaőrség katonái. A koronaőrök a korábbi, veszprémi megemlékezés után Velemben, majd Kőszegen – a Szent Korona menekítésének helyszínein – rótták le tiszteletüket.

k1.jpgA megemlékezés során azokra a koronaőr hősökre emlékeztek, akik a szovjet hadigépezet elől menekítették a Szent Koronát - az országot átszelve. Idén mindkét helyszínen Mátés Tamás százados mondott beszédet; ünnepi gondolatai nemcsak a Szent Koronáról és menekítéséről szóltak, hanem a koronaőrökről is. A koszorúzások előtt Rácz István százados, római katolikus tábori lelkész mondott imádságot.

k2.jpgA velemi koszorúzáson Szél Józsefné Horváth Julianna, a község polgármestere köszöntötte a koronaőröket és a megemlékezőket. Elmondta: hálás a Koronaőrségnek, hogy minden évben ellátogatnak a faluba leróni a tiszteletüket és ezt a fontos hagyományt ápolni. A megemlékezésen a polgármester mellett, a koronaőrök nevében Ádám Barnabás ezredes koszorúzott.

k3.jpgKőszegen, a Kálvária-dombi emlékhelyen tartott megemlékezésen Huber László, a város polgármestere hangsúlyozta: a második világháború utolsó hónapjaiban a koronázási jelvényeket az ország nyugati részére kellett menekíteni. „Azon szerencsés és kivételes magyarországi települések közé tartozunk, ahol őrizhették és óvhatták becses koronánkat a harminchárom éves távolléte előtt” - mondta a polgármester. 

k4.jpgAz emlékhelyen a polgármester és Ádám Barnabás ezredes mellett az Írottkő Natúrparkért Egyesület képviselője elhelyezte az emlékezés virágait.

k5.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Aktuális videók
2019. augusztus 16. 20:11
A légierő felkészült a budapesti bemutatóra
2019. augusztus 16. 18:20
Ünnepi állománygyűlés augusztus 20. alkalmából
2019. augusztus 15. 15:24
Fél nap alatt két éles riasztás
2019. augusztus 14. 17:28
Két fős csapat
2019. augusztus 06. 17:45
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat