honvedelem.hu
Államtitkári látogatás Koszovóban

Koszovóba, az MH KFOR Kontingenshez látogatott Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi ügyekért felelős államtitkára december 11-én, kedden. A közelgő ünnepek miatt kereste fel a karácsonyt a családjuktól távol töltő magyar katonákat, hogy köszönetet mondjon szolgálatukért és áldozatvállalásukért.

img_4179.jpgA pristinai repülőtéren a magyar delegáció tagjait Lorenzo D’Addario vezérőrnagy, a KFOR olasz parancsnoka fogadta. A tábornok és az államtitkár közötti rövid megbeszélésen elhangzott: D’Addario vezérőrnagy hálás a magyar katonák felkészültségéért és jelenlétéért az Egyesített Balkáni Hadszíntéren.

A megbeszélést követően Szabó István hangsúlyozta: az olasz tábornok „értékelte azt a szakmai tudást, azt a fegyelmet, ahogy a magyar katonák teljesítenek itt, a KFOR-ban, amit nagyon jóleső érzés volt hallani.” Hozzátette: a koszovói békét őrző nemzetközi misszió parancsnoka külön köszönetet mondott azon magyar törzstisztek munkájáért, akik a KFOR parancsnokságán, illetve más beosztásokban szintén jelen vannak a hadszíntéren.

img_4257.jpgA honvédelmi államtitkár azt is elmondta: a találkozón szó esett azokról – a KFOR misszióval kapcsolatos – az elgondolásokról is, amelyeket a magyar katonai vezetés már kidolgozott, illetve jelenleg is tervezés alatt állnak. Ezek között szerepel például a koszovói magyar missziós kontingens létszámbővítése is. Mint Szabó István fogalmazott, Magyarország számára nem mindegy, hogy mi zajlik a szomszédos országokban. Ezt jól mutatja az is, hogy a közel ezerfős missziós szerepvállalásaink közel harmincöt százalékát (a NATO-műveletek létszámának felét) a koszovói békefenntartó jelenlét adja.

A missziós területen szolgáló magyar katonák számára rendezett ünnepi állománygyűlésen a tárca honvédelmi ügyekért felelős államtitkára elmondta: meghallgatva a kontingens, valamint a Novo Seló-i bázis magyar parancsnokának jelentését, megnyugtató képet kapott a katonák helytállásáról.

img_4388.jpgSzabó István beszédében több, a katonákat foglalkoztató kérdésre is válaszolt, valamint szólt a közeljövőben, a honvédelem területén várható változásokról. Ennek kapcsán aláhúzta: a jelenleg is tartó Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében további egyéni felszerelésekkel és haditechnikai eszközökkel fog bővülni a Magyar Honvédség.

Az állománygyűlésen Szabó István köszönetet mondott a magyar katonáknak a külszolgálatért. „Azt szeretném önöktől kérni, hogy elkötelezett és fegyelmezett munkával jelenítsék meg a Magyar Honvédséget itt, a hadszíntéren. Nagyon jó reputációja van a Magyar Honvédségnek itt, a KFOR-ban, és azt szeretném, ha ezt nemcsak megőriznék, hanem öregbítenék is és munkájukkal hozzájárulnának ahhoz, hogy a Magyar Honvédség mennyit tett és tesz azért, hogy Koszovóban garantálni tudjuk a stabilitást és a békét” – mondta.

img_4401.jpgA rendezvény végén Szabó István átadta a honvédelmi tárca ajándékait a Koszovóban szolgáló magyar katonák részére. Az ajándékok között a munkát és a pihenést segítő tárgyak egyaránt voltak.

Az egynapos látogatásra Szabó István államtitkárt – mások mellett - Sándor Zsolt dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke is elkísérte.

img_4292.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Államtitkári látogatás Koszovóban
Kapcsolódó galéria
Államtitkári látogatás Koszovóban
Államtitkári látogatás Koszovóban / 1 Államtitkári látogatás Koszovóban / 2 Államtitkári látogatás Koszovóban / 3 Államtitkári látogatás Koszovóban / 4
Államtitkári látogatás Koszovóban / 5 Államtitkári látogatás Koszovóban / 6 Államtitkári látogatás Koszovóban / 7 Államtitkári látogatás Koszovóban / 8
Államtitkári látogatás Koszovóban / 9 Államtitkári látogatás Koszovóban / 10 Államtitkári látogatás Koszovóban / 11 Államtitkári látogatás Koszovóban / 12
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat