honvedelem.hu
Megérkezett Ausztráliába az első két F-35A

December 10-én, hétfőn érkezett meg Ausztráliába az első két F-35A, melyek állandó állomáshelye már az ausztrál kontinens lesz. Az ötödik generációs harci repülőgépek az Ausztrál Királyi Légierő Williamtown légibázisára érkeztek.

raaff35.jpgAz A35-009 és A35-010 jelzésű gépek az amerikai Luke légibázisról, a Csendes-óceán átrepülésével érkeztek meg Ausztráliába. A folyamatosan bővülő ausztrál F-35A flotta a Williamtown és Tindal légibázisokról üzemel majd, az előzetes ütemterv szerint a kezdeti bevethetőségi szintet 2020 decemberében érhetik el. Ausztrália eddig 10 darab F-35-öst vehetett át, melyek a Luke légibázis nemzetközi kiképző flottájának részét képezik.

Az ötödik generációs típussal a kiöregedő F/A-18A/B Horneteket váltják majd le, illetve egészítik ki a Super Hornet és a Growler flottát. Ausztrália 72 db F-35A beszerzésével számol (12 milliárd dollár értékben), ami a későbbiekben további 28 darabbal bővülhet, kialakítva ezzel egy 100 gépes ötödik generációs flottát.

Ausztrália szeretne lenni a világ első, hálózatba szervezett platformokból álló, ötödik generációs légiereje, mely az F-35A-ön kívül olyan típusokból építené fel flottáját, mint a Super Hornet, a Growler, a Boeing E-7 Wedgetail korai előrejelző és légtérellenőrző repülőgép, a Gulfstream 550 ISREW (intelligence, surveillance, reconnaissance, and electronic warfare) repülőgép (5 példány), a Northrop Grumman MQ-4C Triton UAV rendszer (7 db), illetve egy General Atomics Aeronautical Systems Inc MQ-9 Reaper kategóriájú UAV (1 db).

 



Forrás: Megérkezett Ausztráliába az első két F-35A (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat