honvedelem.hu
Visszatért amerikai útjáról a HMS Queen Elizabeth

December 10-én, hétfőn visszatért amerikai útjáról a Brit Királyi Haditengerészet új repülőgép-hordozója, a HMS Queen Elizabeth (R08). A „WESTLANT 18” névre keresztelt, 11 hetes tesztsorozat részeként az F-35-ösökkel is gyakorlatoztak.

hmsqe.jpgA közel 3 hónapos tesztsorozat részeként két F-35B hajtott végre fel- és leszállásokat a hordozó fedélzetén: az ötödik generációs harci repülőgépek a Patuxent Riverben állomásozó ITF (Integrated Test Force) állományába tartoznak. A tesztek során az F-35-ösök 202 „sáncos” felszállást hajtottak végre, a függőleges leszállások száma 187, míg a speciális brit fedélzeti leszállások (Shipborne Vertical Landing - SRVL) száma 15 volt. A visszatérést követően a hajó, a szükséges karbantartások elvégzéséig, várhatóan 2019 elejéig, Portsmouth kikötőjében marad.

A „WESTLANT 18” tengeri tesztsorozatot igazi sikerként könyveli el a Brit Királyi Haditengerészet, ráadásul az amerikai egységekkel való kapcsolatépítésre is kiváló volt: a repülőgép-hordozó egyhetes látogatást tett New York-ban is. A hajóra további tesztek várnak (2019-ben például brit F-35-ösökkel), viszont nincs már messze a kezdeti bevethetőségi szint elérése sem, melyet a tervek szerint 2020-ban érhetnek el. Ezt követően generációkon keresztül szolgálja majd a Brit Királyi Haditengerészetet.

A „WESTLANT 18” Task Group-ot a HMS Queen Elizabeth hordozó, a HMS Monmouth fregatt, az RFA Tidespring tankerhajó, a 820., 845. és a 814. haditengerészeti repülőszázadok repülőgépei, a brit tengerészgyalogság kijelölt egysége, továbbá az amerikai haditengerészet és az amerikai tengerészgyalogság egységei alkották.

 Forrás: Visszatért amerikai útjáról a HMS Queen Elizabeth (www.haborumuveszete.hu)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat