honvedelem.hu
Az ország területére benyomulnak az idegenek
Világháború a napilapok tükrében: 1918. december 11-től 17-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

12_1.jpgA Népszava beszámol az ország területére benyomult idegenekről: „A hadügyminisztérium sajtóosztálya utján kedden a következő hivatalos jelentést adta ki az ország területére benyomult idegen csapatok helyzetéről: Csehek: Pozsonytól északra és északkeletre a csehek a megállapitott demarkációs vonalig nyomultak előre. Sárfőnél és Boldogfalvánálahol egy cseh járőr a demarkációs vonalon tul haladt előre, kisebb összeütközések voltak. Románok: Sepsiszentgyörgybe tegnap román megszállócsapat érkezett be. A Maros völgyében előnyomuló oszlop Marosujvár felé folytatta menetét. Marosludasnál kisebb osztagaik északi irányban átlépték a demarkációs vonalat alkotó Marost. A szerbek helyzetéről, valamint a horvát és osztrák határról nincs uj jelenteni való.”

A napilapból megtudjuk, a csehek megszállták Marienbadot: „A »Bohemia« értesülése szerint vasárnap 500 főnyi cseh katonaság vonult be 16 tiszt vezetésével néhány géppuskával és két ágyuval Marienbadba. A pályaudvart megszállták. Egy 180 főnyi csapat bevonult a városba és megszállta a katonai barakkokat. Az ott talált népőröket lefegyverezték, A csehek parancsnoka délben megjelent a városházán a polgármesternél és jelentette neki, hogy Marienbadot és kerületét katonailag megszállta. A polgármester ünnepi tiltakozást jelentett be.”

„Vasárnap reggel 250 főnyi cseh katona néhány tiszt vezetésével, továbbá egy ágyuval tíz gépfegyverrel megszállotta Poprád városát. Közvetlenül a város megszállása után a cseh parancsnok sürgös jelzésü táviratot küldött Kassa város hatóságához, amelyben az iránt érdeklődik, lehetséges volna-e, hogy hétfőn reggel 8 órakor Kassa városát csapataival zavartalanul megszállhassa. (…)” – írja a Népszava.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat