honvedelem.hu
Huszárkiállítás Londonban

Magyarország londoni nagykövetsége szervezésében a napokban ünnepélyes keretek között mutatták be a londoni National Army Museumban a „Call in the Cavalry – The Shared Heritage of the Hungarian and British Hussars” című időszaki kiállítást. A tárlat a National Army Museum, valamint a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum közreműködésében jött létre.

img_20181206_181026.jpgA tárlat a huszárság eredetét, történetét és máig élő hagyományait mutatja be brit és magyar megközelítésben, méltó módon kifejezésre juttatva, hogy a huszár név, harcmodor, szellemiség és egyenruházat Magyarországról kiindulva vált ismertté Európa-, sőt világszerte. A látványos grafikai felületeken és a kiállítási tárlókban megelevenedik a huszárvirtus és mindenki számára megismerhetővé válik, hogyan és mikor vált a brit haderőben is használatossá a jellegzetes és pompás huszár egyenruha, s melyek annak részei. A látogatók szembesülhetnek azzal is, hogy könnyűlovasainknak köszönhetően milyen magyar eredetű jövevényszavak szervesültek az angol nyelvben.

6_12_2018_photo_lehel_kelemen_246.jpgA kiállítás bemutatja továbbá az ezredtulajdonosi rendszernek köszönhetően a 19–20. században létrejött brit–(osztrák-)magyar katonai kapcsolatokat, hiszen 1814-től György régensherceg (később IV. György brit király) „tulajdonában” volt a császári-királyi 5. huszárezred, a 19-20. század fordulóján pedig VII. Eduárd brit király és Artúr, Connaught és Strathearn hercege is tiszteletbeli ezredes volt a császári és királyi 12., illetve 4. huszárezredekben. A látogatók megismerkedhetnek a brit hadseregben a mai napig élő huszárhagyományokkal és az azokat továbbvivő alakulatokkal is.

6_12_2018_photo_lehel_kelemen_249.jpgA megnyitó résztvevőit Ian Maine, a National Army Museum gyűjteményi igazgatóhelyettese köszöntötte, majd beszédet mondott Sir Richard Shirreff nyugállományú tábornok, a National Army Museum Tanácsadó Testületének elnöke és Szalay-Bobrovniczky Kristóf, Magyarország londoni nagykövete. A felszólalók a brit-magyar katonai kapcsolatokban látványosan is megtestesülő magyar huszárhagyományok jelentőségét méltatták. Megemlékeztek és elismerően szóltak a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak a kiállítás megvalósulásában játszott szerepéről is.

6_12_2018_photo_lehel_kelemen_196.jpgA rendezvény részeként a meghívott vendégek Sophie Anderton, a National Army Museum munkatársa, a kiállítás rendezője vezetésével megtekintették a brit és a magyar múzeum közös tárlatát.

6_12_2018_photo_lehel_kelemen_25.jpgAz ünnepség fényét jelenlétükkel emelték a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár részét képező Honvéd Zrínyi Sportegyesület Lovas Szakosztályának hagyományőrző huszárai, akik a császári és királyi 1. „császár” huszárezred egyenruhájában jelentek meg a rendezvényen.
6_12_2018_photo_lehel_kelemen_18.jpgFotó: Kelemen Lehel

 magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat