honvedelem.hu
A jövőt is szolgálni kell

Átadták a Honvédelmi Minisztérium pályázati forrásából felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron, december 14-én. Az eseményen Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet.

tot_9017.jpgA Nagy Háború harcaiból a székesfehérvári katonák is alaposan kivették a részüket. A fehérváriak és Fejér Vármegye szülöttjei a császári és királyi 69. gyalogezredben, a császári és királyi 10. huszárezredben, valamint a magyar királyi 17. honvéd gyalogezredben szolgáltak.

Az 1898-ban kialakított Szentlélek katonatemetőben háromszázötven, a második világháborúban és hatszáz, az első világháborúban elhunyt magyar honvéd, valamint mintegy négyezer német katona nyugszik. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum által kiírt pályázaton Székesfehérvár 23 millió forintos forráshoz jutott, amelyből a sírkertben egy hősi emlékművet, egy feszületet, a 10-es huszárok emlékművét és 643 hadisírt újítottak fel.

tot_9115.jpgAz ünnepélyes avatáson Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszönetet mondott azoknak, akik a centenárium alkalmából az ország első világháborús katonatemetőinek felújításán fáradoznak, hogy az elesett hősökre mindig méltó módon lehessen emlékezni. Mint mondta, a most átadott temető is jól példázza, hogy a megbecsülés, amit azok iránt érzünk, akik a legdrágábbat – az életüket - áldozták fel hazájukért, soha nem merülhet feledésbe. „Azért kell emlékezni, és azért kellenek ezek a temetők, hogy az emlékezet mellett emlékeztessenek is: nemcsak a múltat, nem csak a jelent, de a jövőt is szolgálni kell” – mondta a honvédelmi miniszter.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a város fontosságát emelte ki a magyar katonák szempontjából. Az emlékezés fontosságára kötelesség felhívni a figyelmet – mondta -, de kiemelt kötelesség ez Székesfehérváron, amely több mint ezeréves történelme során elképzelhetetlen lett volna katonák és katonacsaládok nélkül.

tot_9178.jpgVargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a temetőben nyugvó hősi halottak példamutatását hangsúlyozta. „Ők, akiknek nevét hadisírok, emlékművek őrzik, erőt adnak nekünk. Elvesztettük őket, de nevüket megőrzi az emlékező tisztelet.”

A felújított temetőben a sírok megszentelése és megáldása után Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Cser-Palkovics András polgármester és Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője helyezte el az emlékezés koszorúját.

tot_9340.jpgFotó: Tóth LászlóKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó videó
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt
Kapcsolódó galéria
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 1 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 2 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 3 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 4
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 5 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 6 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 7 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 8
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 9 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 10 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 11 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 12
Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 13 Átadták a felújított Szentlélek katonatemetőt Székesfehérváron / 14
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat