honvedelem.hu
Békességet, munkát, boldogságot!
Világháború a napilapok tükrében: 1918. december 25-től 31-ig

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1_1.jpg„Ötödször fogadjuk a megváltás és a béke ünnepét, mióta ama gyászos nap vérözönnel boritotta el a világot. És minékünk, Magyarország népének, még mindig nincsen békességünk, a mi megváltásunk órája még máig sem következett el. Folyton szükebbre szoruló határainkon ellenséges csapatok nyomulnak országunk közepe felé; még ma meg-megdördülnek a gyilkos fegyverek Északon és Keleten; szomszédaink még ma is a fejünk fölött tartják a halálos itéletet: megvonják tőlünk a szenet, a nyersanyagokat és kihülnek a gyárak kazánjai, megbénulnak az ezerkezü gépek, élettelenül merednek a szürke téli égre a gyárkémények. A béke pedig, az az áldott béke, amelyet Wilson hirdetett, lassan, nagyon lassan készül és akik csinálják, nélkülünk csinálják, minket meg nem kérdeznek, velünk szóba nem állanak. Igy köszönt be hozzánk az ötödik karácsony. Más megpróbált népek már a visszatérő béke örömeit élvezik. Mi nehéz küzdelmek centrumában állunk itten, az észbomlasztó bizonytalanság játszik velünk kegyetlenül. (…)” – olvasható az 1918. december 25-i Népszava címlapján.

A napilapból még megtudhatjuk, hogy Gróf Festetich Sándor lett az új hadügyminiszter.

(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)

* * *

Kedves Olvasók!

Köszönjük szépen, hogy az elmúlt négy évben – felidézve az első világháború eseményeit – velünk tartottak. 2014. március 21. és 2018. december 31. között összesen 470 darab lapszemle jelent meg. Ha szeretnék visszaolvasni a múltidézőket, a https://honvedelem.hu/hatter/nagy_haboru linken megtehetik.Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat