honvedelem.hu
Tíz éve készültségben

Hazánk légterének biztonságát 2008. december 22-e óta negyedik generációs JAS-39-es vadászgépek őrzik. A Gripen Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálat tízéves évfordulójáról a kecskeméti repülőbázis évzáró-évértékelő ünnepi állománygyűlésén emlékeztek meg.

ximg_2402.jpgA feldíszített fenyőfának és az adventi gyertyáknak is köszönhetően karácsonyi hangulatban zajlott az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis idei utolsó állománygyűlése. A résztvevőket és a meghívott vendégeket Ugrik Csaba dandártábornok köszöntötte. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka évértékelőjében részletesen ismertette az idei kiképzési évben végrehajtott jelentősebb feladatokat, és a jövőben várható kihívásokra, feladatokra is kitért.

ximg_2410_ugrik.jpgA bázisparancsnok évzáró-évértékelő beszámolóját követően Langó Viktor őrnagy, az alakulat gyakorlattervező részlegének a vezetője foglalta össze a Gripenek hadrendbe állítására történő felkészülés jelentősebb feladatait, a légvédelmi készenléti szolgálat átvételének körülményeit, valamint a gépek és a vadászpilóták képességeinek elmúlt tíz évben történt fejlesztéseit.

ximg_2415.jpgA hajózók és a repülő-műszakiak JAS-39-esre történő átképzése 2005. januárjában kezdődött Svédországban. Satenasban március 24-én, első magyar pilótaként Fekete Tamás (akkor) őrnagy repült önállóan Gripennel. Az átképzésekkel egy időben pedig megkezdődött a repülőbázis „felkészítése” is az új technika fogadására. Az első negyedik generációs vadászgépek – három JAS-39C és két JAS-39D - 2006. március 24-én szálltak le a bázison, a következő év decemberében pedig az utolsó három Gripen is megérkezett Kecskemétre. A gépek hivatalos átadás-átvétele után az üzemeltetésüket 2016-ig svéd támogatócsoport segítette.

ximg_2423.jpgLégvédelmi készenléti szolgálatot 2008. december 22-étől – két évig még a MiG-29-esekkel felváltva – adnak a Gripenek. A 10 000. repült órát 2013. december 21-én teljesítették, napjainkig pedig ennek közel a dupláját töltötték a levegőben. Az elmúlt tíz évben hazánk légterében mintegy nyolcvan éles és ezerkétszáz gyakorló riasztást kaptak. Lettország, Észtország és Litvánia légtere biztonságának védelme során, a NATO Balti Légtérrendészeti Feladat (Baltic Air Policing - BAP) ellátásakor pedig huszonöt alkalommal riasztották a Litvániában állomásozó magyar Gripeneket.

ximg_2436.jpgA Gripenek készültségi szolgálatellátásának tízéves tapasztalatait összefoglaló előadás után Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész mondott karácsonyi áldást, majd Ugrik tábornokkal közösen meggyújtották a negyedik adventi gyertyát, ezt követően pedig az „Év katonája” címek átadása következett. A repülőbázison már hagyomány, hogy minden évben hét kategóriában állítanak jelölteket a főnökségek és a zászlóaljak, közülük pedig a parancsnokság és a vezetőállomány választja ki szavazással a győzteseket. A szavazatok alapján idén az „Év közalkalmazottja” megtisztelő címet Körtési Lajos (Logisztikai Zászlóalj) érdemelte ki, az „Év katonája” legénységi kategóriában Szegedi László szakaszvezető (Művelettámogató Zászlóalj), altiszt kategóriában Bács Attila törzszászlós (Repülő Harcbiztosító és Üzemeltető Zászlóalj), tiszt kategóriában Szőke István őrnagy (Kiképzési Főnökség) lett. Az „Év logisztikusának” Juhász Oszvald őrnagyot, az „Év repülő-műszakijának” Czető Zsolt zászlóst választották. Az „Év Hajózója” címet 2018-ban pedig Papp József századosnak ítélték a kollégái. A legjobb vadászpilótának járó díj mellé - az elmúlt évtől öt évig - a Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány 500 euró jutalmat is felajánlott, amelyet az alapítvány elnöke, Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, a kecskeméti repülőbázis korábbi parancsnokhelyettese és kurátorként Koncsik István, a JETfly Magazin tulajdonosa adtak át.

ximg_2463_v_haj_z_jate.jpgWenhardt Tamás főhadnagy, Kékesiné Fekete Judit, Fodor Attila zászlósok, Bujkó István főtörzsőrmester, Czeróczki Zsolt szakaszvezető és Markotán Gábor őrvezető elmúlt évi példamutató munkáját ajándékcsomaggal köszönte meg Ugrik tábornok.

A bázis parancsnoka a Fegyveres Légvédelmi Készenléti Szolgálattal kapcsolatos kiemelkedő teljesítményük elismeréseként hasonló ajándékot adott át az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ két tisztjének: Markotánné Cséfai Éva és Fekete Ildikó őrnagyoknak. A tízéves jubileum kapcsán, a bázis állományából Beke András, Lovász Gábor, Szatmári László őrnagyok, Gulyás Tamás, Szabó Tamás századosok, Majerik Máté, Oláh Dániel, Szentendrei Dávid főhadnagyok, Kalócz György és Péntek Ferenc szakaszvezetők vehettek át ajándékcsomagot. Tóth Andrea őrnagynak, a Logisztikai Főnökség Haditechnikai Részleg vezetőjének pedig Csóka Tamás nyugállományú ezredes, a Repülők és Rendvédelmiek Bajtársi Egyesülete elnöke köszönte meg a közösségük munkáját segítő egész éves támogatást.

ximg_2440.jpgA rendhagyó állománygyűlés hivatalos részét követően a résztvevők megtekinthettek egy, a Gripenek által végrehajtott földre kényszerítési (Force to Land) feladatot, majd a rendezvény kulturális programjai következtek. Először a II. világháború egyik leghíresebb századának hírhedt Screaming Eagle felvarróját viselő, nevükben pedig a századra utaló The Easy Babies szvingegyüttes egyenruhás lányai idézték fel dalaikkal a 40-es, 50-es évek hangulatát, majd Huszár Ildikó tanítványai, a Grapevine Show Dance Club ifjú táncosai kápráztatták el a közönséget.

Az idei év utolsó katonai rendezvényére vendégek is érkeztek a repülőbázisra. Az alakulat egykori parancsnokai közül Sági János nyugállományú vezérőrnagy, Pintér Sándor, Schadl György ny. ezredesek és Korbély István ny. őrnagy tudták elfogadni a meghívást, valamint eljött Kecskemétre ifjú Szentgyörgyi Dezső, a bázis névadójának a fia és Frankó Endre nyugállományú főhadnagy, a legendás Puma század veteránja is.

ximg_2664.jpgAz MH Összhaderőnemi Parancsnokságot Sáfár Albert dandártábornok, a légierő haderőnem főnöke, a Bács-Kiskun megyei védelmi bizottságot Murár Zoltán alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság megyei irodáját Durgó Tamás őrnagy, irodavezető képviselték.

A bázis évzáró-évértékelő állománygyűlésén részt vett még dr. Borics Attila András, a Kecskeméti Járási Hivatal vezetője, Rausch Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke és Sípos László tanácsnok, Kecskemét önkormányzati képviselője is.

Fotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
Tíz éve készültségben
Tíz éve készültségben / 1 Tíz éve készültségben / 2 Tíz éve készültségben / 3 Tíz éve készültségben / 4
Tíz éve készültségben / 5 Tíz éve készültségben / 6 Tíz éve készültségben / 7 Tíz éve készültségben / 8
Tíz éve készültségben / 9 Tíz éve készültségben / 10 Tíz éve készültségben / 11 Tíz éve készültségben / 13
Tíz éve készültségben / 14 Tíz éve készültségben / 15 Tíz éve készültségben / 16 Tíz éve készültségben / 17
Tíz éve készültségben / 18 Tíz éve készültségben / 19 Tíz éve készültségben / 20 Tíz éve készültségben / 21
Tíz éve készültségben / 22
Aktuális videók
2019. augusztus 23. 12:17
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat