honvedelem.hu
Szlovákia aláírta a szerződést az F-16V-k vásárlásáról

Peter Gajdos, Szlovákia honvédelmi minisztere a miniszterelnök, Peter Pellegrini társaságában írta alá december 12-én az F-16V-k beszerzéséről szóló szerződést. Egyidejűleg gazdasági együttműködésről is döntöttek, így a Lockheed Martin szlovák vállalatokkal fog együttműködni, ezzel is erősítve a hazai hadiipart.

f16v.jpgA szerződés 14 darab F-16V vadászbombázóról és annak vonzatairól szól, azaz a teljes logisztikai biztosítás is benne van az árban csakúgy, mint a hajózó és műszaki szakemberek kiképzése. Peter Pellegrini kiemelte a mostani szerződés fontosságát, mint fontos mérföldkövet a NATO-vállalások teljesítéséhez – a cél a NATO-ban egyébként az éves költségvetés 2%-ának a védelmi szférában történő elköltése. Az F-16-os szerződés összértéke eléri az 1,6 milliárd eurót.

A szerződés értelmében 22 fő hajózót és 160 fő műszaki szakembert fognak kiképezni az Egyesült Államokban, a helyszínen pedig két éven keresztül fogják az amerikai szakemberek segíteni a szlovákok munkáját.

Az első gépek a tervek szerint 2022-ben érkeznének és az utolsó is beérkezne 2023 év végére. A gépek közül 12 darab együléses, kettő pedig kétüléses F-16V Block 70/72 változat lesz, teljes mértékben NATO-kompatibilisek.

Szlovákia kezdetben tárgyalásokat folytatott a Saab céggel a Gripenek megvásárlásáról vagy lízingjéről, de 2016 júniusában Peter Gajdos védelmi miniszter a svéd fél inkorrekt magatartása miatt úgy döntött, hogy alternatív lehetőségeket keresnek. 2018 februárjában a Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy tárgyal az amerikai F-16-os vadászok megvásárlásának lehetőségéről is. Az opciók elemzését és értékelését a 2018 végéig kellett a kormánynak elvégeznie.

dsc_3495.jpgAz év elején az USA jóváhagyta a 14 darab vadászgép külföldre történő eladását, az év közepén a szlovák haditechnikai beszerzésekért felelős hivatalának felelőse már alá is írt egy keretszerződést – ezt azonban a kormányfő szinte azonnal „nem hivatalosnak” minősítette, mivel a szerződés jóváhagyásához kellett még a gazdasági minisztérium jóváhagyása is. Év végére a szlovák belpolitikai „ki kinek főnöke” játék végére ért és végre sikerült tető alá hozni az F-16V-k vásárlását.

Szlovákia pillanatnyilag 12 darab MiG-29-essel rendelkezik (a repülőképes példányok száma jóval kevesebb), amelyek üzemben tartásához 2019 év végéig az RSzK MiG-gel kötöttek szerződést, amit azonban meg kell majd hosszabbítaniuk a Falconok beérkezéséig – ennek a költségei várhatóan 20 és 50 millió euró között lesznek.Forrás: Szlovákia aláírta a szerződést az F-16V-k vásárlásáról (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat