honvedelem.hu
Bővül-e a Thai Légierő Gripen-flottája?

A Surat Thani légibázis ad otthont a Thai Királyi Légierő 7. Ezredének – egyben az összes Saab Gripen repülőgépnek is. Az alakulat szeretné, ha bővülne a géppark további Gripenekkel, ám ez nagyban függ az ország költségvetésétől.

„A Gripen egy kiváló repülőgép és többre lenne szükségünk” – nyilatkozta a sajtónak, a 7. Ezred parancsnokhelyettese. „Hogy ez mikor valósulhat meg, nem tudjuk, de a légierőnek nagy szüksége lenne rájuk.”

A Thai Királyi Légierő 11 darab Gripen C/D vadászrepülőgéppel rendelkezik, egyet 2017-ben vesztettek el – a katasztrófában a pilóta is életét vesztette. A parancsnokhelyettes szerint a maradék 11 géppel nagyban megnehezült a kiképzési feladatok végrehajtása – ami azért kicsit túlzásnak tűnhet, hiszen csak 1 repülőgéppel lett kevesebb a létszám. Pillanatnyilag az sem tisztázott még, hogy a 12. repülőgép pótlására mikor kerülhet sor - Prachya Tippayarat ezredes szerint a meglévők üzemben tartása élvez prioritást a büdzsé kialakításakor.

thaigripen.jpgA Gripenek a Surat Thani Légibázisról üzemelnek – a reptér Bangkoktól 328 mérföldre található, déli irányban. A repülőbázis kulcsfontosságú Thaiföld déli részének védelmében. Habár a Thai Királyi Légierő hadrendben tart Northrop Grumman F-5-ösöket és Lockheed Martin F-16-osokat is, az elsődleges levegő-levegő és levegő-föld támadóeszközük a Saab Gripen.

A Thai Királyi Légierő fontolgatja a Gripenek modernizálását is – ami legegyszerűbben a most használt MS19-es szoftverek MS20-asra történő upgrade-jével valósítható meg.

Az MS20-as szoftverrel a Gripen alkalmassá válna a lézerirányítású bombák alkalmazására, ideértve a Boeing cég Small Diameter Bomb-ját és az MBDA Meteor rakétát, illetve a radar új üzemmódokkal gyarapodna.

Az egyik MS20 újdonság, amelyre az RTAF-nak nem lesz szüksége, a Link 16 képesség, azaz a NATO és partner nemzetei által használt adatkapcsolat. Az RTAF Gripenjei a thai fegyveres erők saját hálózatát, a Link T-t használják. Ha a Link 16 funkcióra van szükség, akkor az F-16-osokat alkalmazzák, de a Gripen a Link T alkalmazásával lehetővé teszi Thaiföld számára, hogy megóvja a hazai képességeket és információkat.

A Saab 2011-ben szállította le az első Gripeneket Thaiföldnek. A Thai Királyi Légierőn kívül Gripen C/D típusokat üzemeltet még Magyarország, Svédország, Csehország és Dél-Afrika.Forrás: Bővül-e a Thai Légierő Gripen-flottája? (www.jetfly.hu)
Aktuális videók
2019. augusztus 20. 11:44
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat