honvedelem.hu
Japán lehet a második legnagyobb F-35 üzemeltető

A japán kormány jóváhagyta azt a tervet, amely szerint az eddig megrendelt 42 darab mellé további 105 gépet szereznének be az F-35-ösből, amellyel az USA után (és az Egyesült Királyság előtt) a típus második legnagyobb üzemeltetőjévé válnának.

f-35-3.jpgAz így létrejövő 147 gépes flottából 107 lenne a hagyományos fel- és leszállási jellemzőkkel bíró F-35A variáns, míg 40 a rövid úton fel- és függőlegesen leszállni képes (STOVL) F-35B változat lenne.

Az első 42 gépet még 2011-ben rendelte meg az ázsiai ország, ezek közül 9-et már le is szállítottak a Japán Légi Önvédelmi Erő számára. A gépek végső összeszerelése helyben, a Mitsubishi Heavy Industries üzemében, Nagoyában történik és várhatóan az újonnan bejelentett 105 darab is itt készülhetne.

Az első gép, amely Nagoyában készült, egy F-35A volt még 2017 júniusában. 2019-től kezdve a tervek szerint a gyár évente 6 darab összeszerelését biztosítja majd, ugyanakkor a teljes 147 gépes flotta legyártására nem irányoztak elő rögzített határidőt.

f-35-japan.jpgAz eredetileg rendelt flotta a Japánban még üzemelő, de már igen koros F-4 Phantomokat váltja le, az újabb csomaggal azonban már az F-15-ösök leváltásáról is gondoskodhatnak. Japánban jelenleg 155 darab F-15J és 45 darab kétüléses F-15DJ üzemel, átlagos életkoruk 30 év, tehát ugyancsak nem fiatal gépekről van szó.

Az F-35B változatokat a Japán Tengerészeti Önvédelmi Erő üzemeltetné és várhatóan a meglévő Izumo helikopterhordozók átalakításával üzemelhetnének hajófedélzetről is.

A térségben növekvő feszültségek és Kína fegyveres modernizációja miatt a tervek szerint Japán a következő öt évben az előző ciklushoz képest 11 százalékkal többet szeretne költeni védelmi beruházásokra. Ebbe más beszerzések, például 4 darab KC-46A tanker, illetve 9 Northrop Grumman E-2D Hawkeye is beleférhetne.Forrás: Japán lehet a második legnagyobb F-35 üzemeltető (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat