honvedelem.hu
Mexikó megerősíti déli határainak védelmét

Mintegy háromszázhetven határőrt küld a mexikói kormány az ország déli részére, ők a guatemalai-mexikói határsávot őrzik majd, ezen kívül megerősítik a legális határátkelőhelyek őrizetét – jelentette be a mexikói belügyminiszter január 8-án.

Olga Sánchez Cordero szerint a rendelkezés célja, hogy az eddig ellenőrizetlen részeken se juthasson be az ország területére senki illegálisan. A belügyminiszter hétfőn már bejelentette, hogy a Mexikó és Guatemala közötti tizenkét legális határátkelőhelyre is erősítést küldenek. A belügyminisztérium egyelőre nem közölt információt a tervezett intézkedés időpontjáról.

Jelenleg a bevándorlók ellenőrzés nélkül is átjuthatnak Mexikóba az országot Guatemalától elválasztó Usumacinta folyón keresztül. Októberben az Egyesült Államokba tartó több ezer közép-amerikai migráns egyszerűen megkerülte az Usumacinán átívelő hídon állomásozó határőröket, és a folyón kelt át Mexikóba.

Az előző mexikói elnök, Enrique Pena Nieto tavaly októberben a migránskaraván mexikói határhoz érkezése kapcsán már hangsúlyozta, országa támogatja azokat, akik legálisan akarnak belépni területére, de megakadályozza az illegális határátlépést.magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat