honvedelem.hu
„Adózzunk tisztelettel a magyar hősök emlékének!”

Az 1943. január 12-i doni áttörés 76. évfordulója alkalmából, a Magyar Királyi 2. Hadsereg elesett hőseinek emlékére rendeztek ünnepi megemlékezést és koszorúzást Budapesten, a Ludovika Campus előtt.

dsc_0028.jpgA második világháború idején, a Don-kanyarban napok alatt szinte teljesen megsemmisült a 2. magyar hadsereg. A 75 évvel ezelőtti tragédiában több mint 100 ezer magyar katona halt meg, akik többsége ma is jeltelen sírban nyugszik. A protestáns és a katolikus tábori lelkészek, valamint a Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus főrabbijának imádságát követően, a megjelentek néma főhajtással tisztelegtek az elesettek emléke előtt január 10-én délután.

Dr. Kaló József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar, Honvédelmi Jogi és Igazgatási Tanszék egyetemi docense beszédében a magyar történelem egyik legsúlyosabb vereségeként számon tartott doni áttörés történéseire emlékezett. „A 2. magyar hadsereg megakadályozta, hogy a támadás súlypontjain technikai és létszámbeli fölényben lévő szovjet erők egy lényegesen nagyobb méretű katlancsatába kényszerítsék a doni harcvonalat védő seregtesteket. Ennek ára azonban, közel százötvenezer fős veszteség volt, az elesetteket, sebesülteket és fogságba esetteket is számításba véve. Adózzunk tisztelettel ezen magyar hősök emlékének” - fogalmazott.  A továbbiakban a megemlékezés koszorúzással és ünnepélyes mécsesgyújtással folytatódott.

dsc_0158.jpgA Nemzeti Közszolgálati Egyetem nevében dr. Koltay András, az intézmény rektora és dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja koszorúzott. A második világháborús emlékműnél Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Takács Tamás ezredes, a Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség csoportfőnök-helyettese rótta le kegyeletét. A hősi halottakra dr. Sára Botond alpolgármester emlékezett a Józsefvárosi Önkormányzat képviseletében.

A meghívott vendégek mellett megjelentek az egyetem és a karok vezetői, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szervezeteinek és a társfegyveres testületek képviselői, a Hadtudományi és Honvédtiszképző Kar állománya és honvéd tisztjelöltjei, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetségének hagyományőrzői.

A megemlékezés a Ludovika Főépület nemzeti színű díszkivilágításával és a Magyar Takarodóval ért véget.

dsc_0209.jpgFotó: a szerző felvételeiKapcsolódó tartalom
Kapcsolódó galéria
A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt
A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 1 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 2 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 3 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 4
A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 5 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 6 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 7 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 8
A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 9 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 10 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 11 A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 12
A doni hősökre emlékeztek a Ludovika Campus előtt / 13
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat