honvedelem.hu
A doni tragédiára emlékeztek Kiskunfélegyházán

Az 1943-as doni katasztrófa áldozatainak emléke előtt tisztelegtek január 11-én Kiskunfélegyházán. A megemlékezést a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület és a város önkormányzata szervezte.

ydsc_7524.jpgA doni tragédia évfordulójára emlékeztek a Magyar Honvédség, az önkormányzat, az intézmények, a pártok és a civil szervezetek képviselői Kiskunfélegyházán. A vasútállomás melletti Öreglaktanyánál felállított kopjafánál Hideg István nyugállományú őrnagy, a Petőfi Sándor Bajtársi Egyesület elnöke idézte fel a 76 évvel ezelőtt történteket, s emlékezett meg a város hősi halottairól, sebesültjeiről. Tóth Csaba, a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium történelem tanára pedig nagyapja visszaemlékezései alapján idézte fel a Don-kanyarban történt tragikus eseményeket.

ydsc_7526_szikora_orgy_szaval.jpgMiután a résztvevők megkoszorúzták a hősök tiszteletére állított kopjafát, a megemlékezés a Felsőtemetőben folytatódott, ahol Hajagos Gyula, a Szent István-plébánia plébánosa mondott imát a hősi halottak lelki üdvéért.

A kiskunfélegyházi Öreglaktanyából a frontra vezényelt, a doni tragédiát átélt katonák közül egyedüliként idős Csányi József is részt vett a megemlékezésen. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázist dr. Jónás János alezredes, törzsfőnök-helyettes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei irodáját Gáldonyi Sándor százados, irodavezető-helyettes, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége Dél-alföldi Régióját Deli József nyugállományú ezredes, tiszteletbeli elnök képviselte. A város önkormányzata nevében pedig Balla László és Rosta Ferenc alpolgármesterek hajtottak fejet a hősök emléke előtt. 

ydsc_7536_nyug_llom_ny_ak_elnoke.jpgAz ünnepi megemlékezésen fellépett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara is.

Fotó: Vajda PiroskaAktuális videók
2019. július 13. 15:54
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat