honvedelem.hu
Mérföldkövek a Brit Királyi Légierőnél

Január 10-én, kevesebb mint egy év alatt elérte a bevethetőség első lépcsőjét, vagyis az úgynevezett bevezető műveleti képességet (IOC – Initial Operational Capability) az Egyesült Királyság F-35B állománya.

f35.jpgA Királyi Légierő (RAF) 617. repülőszázada a norfolki Marham légibázison jelenleg 9 darabbal rendelkezik a rövid úton fel- és függőlegesen leszálló F-35B típusból, de ezen felül további 8 gép is átadásra került már a szigetország számára, melyek elsősorban kiképzési és tesztelési célokat szolgálnak. A tervek szerint a program végeztével összesen 138 gép repülhet majd az Egyesült Királyság kötelékeiben.

További információ a RAF háza tájáról, hogy időközben a Eurofighter Typhoon típus is mérföldkőhöz érkezett, ugyanis elérte a bevethetőséget az MBDA Brimstone levegő-föld és a Storm Shadow cirkálórakétákkal. Ezzel pont kerülhet egy hároméves, összesen 425 millió font értékű projekt végére, amelynek célja az idén márciusban kivonásra kerülő Panavia Tornado GR4 flotta csapásmérő képességeinek kiváltása volt.
typhoon.jpg

 Forrás: Mérföldkövek a Brit Királyi Légierőnél (www.jetfly.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat