honvedelem.hu
A szerb hadsereg megkapta az első Lazar-3 harcjárműveket

A nyékincei lőtéren Alekszandr Vulin, szerb védelmi miniszter és Milan Mojszilovics altábornagy, a szerb hadsereg vezérkari főnöke jelenlétében adták át a szerb hadiipar legújabb termékét, a Lazar-3 nyolckerekű páncélozott harcjárművet.

szerb.jpgAz esemény jól demonstrálja a belgrádi vezetés azon szándékát, mely szerint a legmodernebb fegyverzettel kívánják felszerelni a szerb haderőt. A kezelőszemélyzetek már korábban sikeresen elsajátították az új technika kezelését a gyári szakemberek bevonásával.

Az új harcjármű páncélvédelme, mozgékonysága, tűzereje és bevethetősége különböző terepviszonyok között már a nyugati fegyvergyártók által készített harcjárművekkel egyenrangú szinte minden területen. Az első hat harcjárművet a Szerb Szárazföldi Erők 4. Dandárjának 41. lövész-zászlóalja kapta meg.

A Lazar-3 egyébként harminc éve az első új páncélozott harceszköz, amit rendszeresítettek a szerbek.

Alekszandr Vulin 2017-ben a Borbeni slozeni sistemi gyártóüzemében (Komplex Harci Rendszerek, a szerbek legújabb hadiipari cége) tett látogatásakor kijelentette, hogy Szerbiának 12 darab Lazar-3-asra és 12 darab 155 mm-es Nora B-52 önjáró tarackra van szüksége. A szerb hadseregen kívül a 2017 márciusában felállított csendőrség is kap 6 darabot a Lazar-3-asokból.

A Lazar-3 hossza 7,92 m, a szélessége 2,95m, a magassága 2,32 m, a szabadmagassága 0,42 m, a maximális harci tömeg 28 tonna, a teherbírása 10 tonna.

 Forrás: A Szerb Hadsereg megkapta az első Lazar-3 harcjárműveket (www.haborumuveszete.hu)
magyar honvéd
honvédségi szemle
Altiszti folyóirat